Нови спорове за ПУП-овете в Пловдив

Автор: Диана Бикова
Коментари (3)
10:19 / 12.05.2022
2483
Войната дали да се или да не се процедират подробни устройствени планове продължава и на днешното заседание на пловдивския общински съвет. Проблемът стартира преди месец и провокира бурно недоволство от пловдивските строители, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

В началото на сесията адв. Веселина Александрова от групата на "Демократична България" предложи точките за приемане на ПУП-ове да бъдат отложени и да не се разглеждат днес, а след изработване на екологична оценка и приемане на измененията на ОУП от ЕСУТ. Александрова онагледи визуално схемата и посочи, че по проекта за изменение на ОУП са направи над 200 възражения, в резултат на което са настъпили много промени, а законът в това отношение е категоричен - след като има толкова изменения, планът трябва да се преработи и да се направи нова екологична оценка. Съветничката обясни, че ситуацията прилича на автоматичен химикал, на който му няма пружинката. 

Главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов цитира откъс от второто писмо на министъра на регионалното развитие, според което условията за процедиране на ПУП са изпълнени и подчерта, че общинските съветници имат правомощия да преценят дали да допуснат измененията на тези планове. 

В дебата беше засегната и темата за зона "Марица север", която е вододайната зона на Пловдив. "Когато утре водата на пловдивчани бъде отровена, кой ще отговаря за това?" - попита Добромира Костова. Главният архитект заяви, че и в стария, и в новия план няма промяна за "Марица север", за зоната има действащи ПУП-ПУР и действаща екологична оценка. "Вторият Гребен канал, аз го наричам "канал на Шрьодингер", защото ту го има, ту го няма в ОУП" - репликира Костова. 

Николай Радев заяви притесненията на групата на БСП, че стадионите се строят без екологична оценка. По негово предложение дебатите бяха прекратени. Предложението на ДБ за отлагане на точките за ПУП-овете и внася за обсъждане след изготвяне на екологична оценка и актуализиране на ОУП от ЕСУТ не беше прието.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (3)

Още по темата (74):
17.01.2023 Собственици на имот на Гребната база бяха глобени
09.01.2023 Багери налазиха Гребната, режат дървета наред
06.01.2023 Напрежение край Гребната база в Пловдив
19.12.2022 Взривоопасна ситуация на сесията, наложи се да прекратят
заседанието
19.12.2022 Поискаха оставката на кмета и общинските съветници на Пловдив
18.12.2022 Граждани се борят срещу застрояване на 80 дка зелени площи в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...
След статия на Plovdiv24.bg премахнаха грозни и незаконни реклами...
Много грозна история с възрастна жена пред "Кауфланд"
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).