Нови машини за "Чистота" и "Градини и паркове" съвсем не означава, че метлите отиват в историята

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
21:08 / 03.05.2022
3328
Обществената поръчка за закупуване на машини и техника за ОП "Градини и паркове" може да бъде обявена до края на седмицата. Документацията е минала успешно предварителния контрол в Агенцията по обществени поръчки. Това стана ясно по време на заседанието на обществения съвет за контрол върху разходването на дългосрочния общински дълг за общинските предприятия "Чистота" и "Градини и паркове", предаде репортер на Plovdiv24.bg

Двете дружества изпълняват проект "Повишаване на организационната, техническа и административна осигуреност за подобряване качеството на градски зелени площи и откритите обществени пространства в град Пловдив". Проектът се финансира с 9 900 000 лв., които са част от 40-милионния общински заем, одобрен от ОбС - Пловдив през юли 2021 г.

Предвижда се за ОП "Градини и паркове" да се закупят 8 камиона от 3.5 тона, трактор с инвентар, биомулчер за почистване и окосяване на река Марица, 4 вишки с височина до 21 метра,  професионален биошредер. 

Със заема от Фонда за устойчиви градове ще се финансира закупуването и на други 14 автомобила за ОП "Чистота". Предварителното проучване на общинската дирекция "Екология" е показало, че електрическите автомобили са три пъти по-скъпи от конвенционалните и затова се предлага да са дизелови евро 6. Шасито ще се произвежда от една фирма, а настройките ще се правят от друга. Въпросните автомобили още не са произведени, но ще са най-модерните в света. 

Отделно от това пред обявяване е обществена поръчка за ремонт на базата на двете комунални предприятия. Срещу 2 856 972 лв. предстои да се положи нова асфалтова настилка на площ от 8000 кв. метра, да се изгради фотоволтаична инсталация 100 киловата, да се реконструира дървения покрив на бараките и да се направи топлоизолация. 

Закупуването на нови машини за "Чистота" и "Градини и паркове" съвсем не означава, че метлите ще отидат в историята. Ще бъде увеличена кратността на ръчния труд и ще се подсилят екипите, тъй като сега в "Коматево" има само 2 жени, а в "Беломорски" и "Остромила" няма нито една. Освен това ще се намали драстично броя на неокастрените дървета. Само миналата година са останали около 600 дървета, за които е била издадена заповед за санитарно подрязване.

Виж коментарите (0)

Още по темата (98):
02.08.2023 Слави Георгиев зададе доста неудобни въпроси на кмета
06.03.2023 С нова техника Общината ще поддържа парковете на Пловдив
22.12.2022 Срещу 3 милиона лева базата на "Чистота" и "Градини паркове" става като
нова
02.12.2022 Допълниха автопарка на "Чистота" с 8 нови машини
20.09.2022 Чистотата на въздуха в Пловдив остава блян
03.05.2022 Обсъждат изпълнението на заема за комуналните предприятия
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдив изпревари Варна по население
"Смирненски" е непреходим! Шофьори: Изведнъж всичко спря, този пр...
Прокуратурата се самосезира заради мутренските изпълнения на буле...
81-годишен шофьор блъсна жена в Пловдив
Повдигат обвинение на шофьорката, ударила на пътя две момичета от...
НАП установи нарушение в детски център в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).