Неврологичното отделение в МБАЛ "Свети Пантелеймон" с награда за лечението на инсулти

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
17:10 / 30.01.2018
12109
Златна грамота за постигнати успехи при лечението на инсулти получи Неврологичното отделение в МБАЛ "Свети Пантелеймон". Отличието бе връчено на началника на отделението д-р Веселина Андонова от председателя на Европейската организация по инсулти проф. Валерия Касо по време на втората национална среща, организирана от Българското дружество по неврология.

Неврологичното отделение в пловдивската общинска болница първо в България още през 2005 г. въведе тромболизата за лечение на исхемичен мозъчен инсулт в остър стадий.
"Интравенозно се прилага медикамент, като целта на това лечение е да се разтвори тромбът, който е запушил мозъчния съд. Това е единственото ефективно лечение за мозъчни инсулти", обясни д-р Андонова. 

Досега в отделението е направена тромболиза на 184 пациенти на възраст от 39 до 89 години, близо половината от които са изписани без никакъв неврологичен дефицит. Колкото по-рано се приложи лечението, толкова е по-добър резултатът. 

"Още след първите симптоми на инсулта болният трябва много бързо да дойде при нас. Проблем е, че хората не са обучени добре да разпознават симптомите на инсулта, а най-общите от тях са внезапно настъпило изтръпване или слабост на крайниците, изкривяване на лицето, замайване, нарушен говор. Млади хора често се забавят, чакат да им мине и идват доста късно. Лечението с тромболиза може да се приложи максимум до 4,5 часа, а най-добре се възстановяват пациентите, при които тя е направена още в първия - втория час. В случая времето е мозък", каза д-р Веселина Андонова. 

До 2012 г. по този метод в болницата са лекувани около 1 процент от пациентите с исхемичен инсулт, след което броят им непрестанно се увеличава, за да достигне 4,5 на сто през 2017 г. За добрите резултати, с които екипът заслужи наградата, изключително допринася организацията в самото отделение и болницата като цяло. 

"Целта ни е дойде ли пациент, който отговаря на показанията за тромболиза, да действаме незабавно. Така сме организирали нещата, че винаги имаме медикамента, преустройството на болницата през последните няколко години и добрата комуникация между персонала също много допринесе да скъсим времето "врата - игла" до средно 46 минути през миналата година. Още от входа се влиза в приемния кабинет, където веднага посрещат болния и щом се разбере, че става въпрос за инсулт в рамките на ранните часове, вдигат телефона, неврологът за минути е долу. През това време екипът в спешния кабинет прави необходимите изследвания, следва скенерът, до него е лабораторията. Болният се качва в отделението и се пристъпва към тромболиза. Достигали сме до 13 минути "врата - игла", разказа д-р Андонова. 

Тя е категорична, че в отделението, което ръководи, пациентите получават същото високо качество на лечение, както и в най-реномираните западни клиники. Именно това е и целта на инициативата "ANGELS" на Европейската организация по инсулти - всеки пациент в Европа да бъде лекуван по най-ефективния начин независимо къде се намира.

Виж коментарите (6)
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).