Направиха първа копка на новите убежища на маймунките

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:15 / 10.07.2009
4948
"Когато са правили зоопарка, целта е била да има атракция за хората. За животните не е мислено много. Сега има друга етика - хуманното отношение към тях",  призна шефът на зоокъта Латинка Кумчева пред репортера на Plovdiv24.bg.

Наоколо е занемарено. Кошчета за боклук са изтръгнати из основи. "Джунглата" наоколо гъмжи от лютите кръвопийци комарите. Самотна е близката въртележка. Няма деца. През желязната решетка се вижда как хигиенистката е захвърлила метла и е полегнала на съседната пейка под дървото, отмаряйки от надвисналата жега в посредобедното време. 

Вече близо година зоопаркът е затворен за посетители. Лепнато с лейкопласт уведомление се позовава на издадената на 24 юли 2008 г. заповед на кмета Славчо Атанасов, че ще остане недостъпен, докато не получи лиценз. А лиценз ще има, когато за обитателите му се осигурят нормални условия за живот.

"Най-сетне реконструкцията започна. Вече четвърти ден се работи. Най-ощетени откъм пространство бяха маймунките и мечките. Затова в първия етап ще изградим техните нови убежища. До края на ноември трябва да са готови", обясни Кумчева.

За да се освободи терен за новите клетки, в момента се събарят стари постройки. Някога там са се разполагали лъвовете. Още отпреди да влязат в сила новите заповеди и лиценциозни комисии да започнат да посещават зоопарка, лъвовете вече ги нямало. Двойката била доста възрастна, първо от старост починала женската, а след нея и мъжкият, който бил прехвърлил двайсет и пет години. 

Големи хищни котки в пловдивския зоопарк занапред няма да има. Не съществува възможност за грандиозни проекти. Целият терен от около 10 декара между оградата е всичко, с което общината разполага за своя зоокът, и върху него ще  се направят удобни обиталища на съществуващите животни.

Докато на 11-те маймунки строят новите много по-просторни и модерни клетки с подово отопление и специална кухня, те ще си останат на сегашното място, където са си свикнали, а няма да бъдат набутвани във временни помещения.

Много по-голям простор ще бъде осигурен и на двете мечки. Те също ще си останат в досегашните клетки, а новите ще се строят на друг терен. "Ще преместим част от тревопасните животни в другия сектор и ще съградим нов мечкарник от 300-400 квадрата, ще има и голям басейн", разкри Кумчева.

Освободените от маймунките и мечките клетки ще бъдат съборени и на тяхното място ще се строят убежищата на лисиците и чакалите. Ще се прави нова сграда за птиците, а около тях и тревопасните животни ще се подменят мрежата и оградните платна. Накрая ще бъдат оформени и алеите. Това обаче ще се случи догодина, ако общината отпусне средства за втория етап от реконструкцията.

"Всичките 230 000 лв. за сегашния ремонт са общински пари. С тях се осъществява мечтата на много пловдивчани зоопаркът ни да стане по-хубав. Колкото и да е малък, посещаемостта е много голяма, и много липсва на хората в момента", отбеляза Латинка Кумчева.    

Поради специфичността на работата тя не се ангажира с точен срок кога зоокътът отново ще отвори за посетители, но оптимистичната прогноза е 2011 г.

Виж коментарите (0)

Още по темата (247):
27.01.2024 Правят зоологическата градина в Пловдив така, че животните да не страдат зад заграждения
20.12.2023 Пловдив кандидатства за техническа помощ за зоопарка
29.08.2023 Кметът: Зоологическата трябва да е на друго място заради новото жилищно строителство в района!
29.06.2023 Пловдив кандидатства за средства за зоологическата градина
14.02.2023 Пловдив остава без зоологическа градина
30.01.2023 Обсъдиха отпускането на много пари за два важни пловдивски проекта
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).