Най-вероятно близък човек е задигнал картините на Златю Бояджиев

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
14:04 / 08.02.2011
4804
Близък или приятел на семейството вероятно стои зад кражбата на картините на Златю Бояджиев. Това е основната версия за изчезването на платната от вила в с. Марково.

Творбите били изнесени през прозореца на малка тераса на втория етаж на къщата. Фамилията съобщава за 9 откраднати картини, но смята, че апашите са задигнали повече. Според криминалистите крадците са познавали отлично къщата. Те са влезли от задната страна, която гледа към вътрешния двор, и са се спуснали с въжета на терасата.

"Много е възможно да е замесен познат човек. Иначе не биха знаелиоткъде да проникнат точно в това помещение", смята внукът на Златю Бояджиев - Златин. Той добави, че платната са взети наред, не е подбирано.

Свалени са всички картини от стените, като най-голямата "Мелник - сватба" с размери 2х3 м е срязана от рамката. Освен "Църковен ритуал" и "Златю и братовчедът Златю" са изчезнали и портрети на дъщерята на художника и пейзажи от Германия. Те са били съхранявани на свитъци.

Семейството не е сигурно колко платна е имало в пакета и допуска, че от къщата са изнесени повече от 9 картини. Според Златин Бояджиев крадците не са взели всички работи на дядо му. Вероятно нещо ги е притеснило или не са имали време.

Тези платна са предадени за експертиза на полицията заедно с каталога на картините на Златю Бояджиев и видеозапис от изложбата в СиБанк през 2009 г., в която са били показани част от откраднатите платна.

Полицията отхвърля като по-малко вероятна версията, че шедьоврите са откраднати по поръчка на чужд познавач. Разследващите са се консултирали с колекционера и оценителя на произведения на изкуството Димитър Инджов, който в последните 7-8 г. е сътрудничил на полицията при кражби от пловдивски колекционери.

Сред потърпевшите е и възрастна дама от ул. "Антим I", която също се разделила с платна на Златю Бояджиев.

"Българските класици не са популярни в световен мащаб и навън не може да се вземе и 1/3 от цената им", обясни Инджов. Чужденците били готови да броят баснословни суми само за автори като Жорж Папазов, Жул Паскин, Кристо Явашев, Енчо Пиронков, Георги Божилов-Слона, Светлин Русев.

"За класиците ни няма реклама, а там се купува името. Затова и картините на Цанко и Златю у нас струват от 3 до 5 пъти повече, отколкото зад граница", твърди Инджов. В 85% от случаите, по които е сътрудничил на МВР, извършителите се оказвали изпаднали близки и роднини, които добре знаят какво се съхранява в дома.

Наши галеристи и колекционери, сред които Инджов, Румен Манов и внукът на Цанко Лавренов - Лаврен, се питат защо към МВР още не е създаден регистър на откраднатите картини. Идеята е поне от 2 г. В списъка платната ще фигурират със снимка или поне с описание кое от тях се издирва. Така всеки ще може да се информира и ако купи крадена картина и я скрие, ще носи отговорност. Според криминалисти в момента системата, в която са описани задигнатите картини, е достъпна само за служители на МВР.

Източник: в. "24 часа"


Виж коментарите (1)

Още по темата (5):
23.02.2011 Внучката на Златю Бояджиев е заподозряна за кражбата на картините му
08.02.2011 Прокуратурата иска съдействие от Министерството на културата за откраднатите картини
08.02.2011 Разпитани са шестима за откраднатите картини на Златю Бояджиев
07.02.2011 Синът на Златю Бояджиев е предал снимки на картините на баща си на
полицията
06.02.2011 Задигнаха картини на Златю Бояджиев при грабеж в Марково
Още новини от Новини от Пловдив:
Наум Китанов, БСП: Трудно е да се примиря с все по-голямото преза...
Без вода заради сериозни аварии в Пловдив и областта
Обявени са свободни места за новата детска градина в "Тракия"
Пловдив първи в страната по брой на изградени нови големи къщи и ...
Журналист: Написах, че обещанията на Тодор Живков за Пловдив не с...
Учителят, обвинен в блудство: Арестуваха ме пред децата, историят...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).