ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Най-мащабният литературен фестивал се открива в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:23 / 13.06.2022Коментари (0)925
©
Тази година най-мащабният Литературен фестивал у нас – Пловдив чете отбелязва 20-та си годишнина.

"Алея на книгата“ стартира тазгодишния си маршрут от Пловдив, заедно с Литературния фестивал на града Пловдив чете/Plovdiv reads и продължава цяла седмица - от 13 юни (понеделник) до 19 юни (неделя), включително. Работното време на изложението ще бъде всеки ден от  10:00 до 20:00 часа, а в неделя, 19 юни, до 19:00 часа. И тази година мястото на срещата на читателите с книгите е централният градски площад в Пловдив, в района пред Централната поща, където 44 издателства ще разположат книгите си в 18 шатри и ще продават книгите си с минимална отстъпка от 20%. 

Официалното откриване е на 13 юни, понеделник от 20:00 часа на Античен театър Пловдив.

Концерт ПРИКАЗКАТА ще изнесе група P.I.F  с Иван Велков (китара), Мартин Профиров (барабани), Христо Михалков (бас китара). Със специалното музикално участие на Владимир Михайлов (вокал), Ерсин Мустафов (вокал), Поли Герасимова (мултимедия).

На откриващото събитие по традиция ще бъдат връчени наградите "Орфеев венец“ за изключителен принос в съвременната българска поезия, както и "Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга.

Националните литературни награди "Христо Г. Данов“ ще бъдат връчени на 13 юни от 17:00 ч. в Къща музей "Христо Г. Данов“. Церемонията се организира от Министерство на културата и Община Пловдив.

Литературни срещи с писатели, преводачи, четения, премиери на книги, дискусии, изложби, концерти са част от програмата на празничното издание на фестивала. 

44 са участниците в пловдивската Алея на книгата, която ще бъде разположена на площад Централен, Организатор е Асоциация "Българска книга“. Книгите ще се продават с отстъпка.

Заедно с Алея на книгата 2022 ще е отворен и Литературния кът на открито, където ще участват авторите Никола Райков, Петя Александрова, Петя Кокудева, Зорница Христова, Лилия Русанова, Бистра Божикова. Участие в програмата ще вземат арх. Магдалина Ръжева от Детската архитектурна работилница,  Кристина Тужарова, както и Театър "Палто“, Лятната читалня на открито с водещ Мария Петрова, камишибай театър със Светла Божилова и музикалното участие на солисти от Арт войс център.

Заедно с културната програма на Литературния фестивал Пловдив чете 2022, Алея на книгата и Литературен кът на Пловдив чете ще се проведе и третото издание на Аниме и гейминг фестивал 2022 на 18-ти юни от 17:00 до 20:00 часа и 19-ти юни от 10:00 до 19:00 часа на площад Централен, пред Партийния дом и Военния клуб, които представя традиционната и съвременна японска и комикс културата.

На фокус в програмата са две срещи с украински авторки Гаска Шиян и Евгения Белорусец. Разговорът ще се проведе с видео връзка. Ще бъде  представен романа "Зад гърба“ на  Гаска Шиян и сборника с разкази на украинската писателка Евгения Белорусец "Щастливи падения“.

Други чуждестранни гости на "Пловдив чете“ са румънският писател и издател Богдан Станеску, италианският писател Джовани Додзини, който ще представи романа "И Бабукар водеше колоната“, носител на Наградата за литература на Европейския съюз 2019). Михал Сикора от Чехия също идва, за да срещне с читатели книгата "Пет мъртви кучета“.

Очаквайте авторите, които обогатяват фестивала с премиери на своите книги: Здравка Евтимова, Гергина Кръстева, Гергана Лаптева, проф. Иван Станков, Атанас Капралов, Пламен Асенов и Александър Гьошев, Костадин Костадинов, проф. д.и.н. Камелия Николова, Маргарита Петкова и Добромир Банев, Йордан Славейков, Александър Христов, Кирил Василев, Никола Петров, Силвия Чолева, Дамян Д. Рейнов, Чавдар Ценов, Радослав Бимбалов, Светлозар Желев, Владислав Христов, Поли Муканова, Хюсеин Мевсим, Йоанна Елми.

Издателската група "Коала прес“ ще представи "Начо On My Mind“ от Антон Баев-документални записки от интервюта с една от най-забележителните фигури в българската култура от втората половина на ХХ век Атанас Кръстев – Начо Културата.

Наситено поетичен ден е 17 юни, когато издателската група "Арс“ и "Scribens“ кани на Четене с приятели "Валентин Дишев на 60“ по повод юбилея на автора и издател с участието на поетите: Ева Гочева, Златина Димитрова, Зорница Иванова, Камелия Панайотова, Ренета Бакалова и прозаиците: Симона Алекс, Цветелина Александрова.

Пловдивското списание Нула32 ще има премиера с "Медийният брой“.

Разговор с Виктория Бешлийска за романа "Глина“ и проекта "Словник“, вдъхновен от "Глина“ и блога "По дирите на думите“.

В рамките на фестивала ще се състои представяне на ретроспективния каталог на съвременния художник Лъчезар Бояджиев "Ремонт в света на образите“ от Яра Бубнова – директор на Националната галерия в София.

Очаквайте и изданието на "Духовни маршрути в Пловдив“ с Обиколка на Епископска базилика на Филипопол. Това е единственото събитие с вход и предварително записване на имейл office@lettera.bg, на тел. 0888 579 139.

През юни на фестивала гостуват три изложби: На площад централен "Лицата на Литературен вестник“ и в Народна библиотека "Иван Вазов“ – "Книга и шрифт. Традиция и съвременност“. Носителят на Златна четка от 2021 г. Капка Кънева представя изложба в галерия "Лабиринт“ – "ЛАБИРИНТ НА СЕНКИТЕ“.

Алея на книгата започва днесм 13 юни (от 10 до 20 часа) и продължава до 19 юни включително, а събитията от фестивала се провеждат през целия месец юни. Литературната програма ще продължи с лятна програма.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: