Наградиха пет деца, носители на 8 медала по шахмат

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:30 / 13.04.2011
2287
Наследниците на легендарните шахматисти Веско Топалов и Антония Стефанова са в Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Това каза днес в Община Пловдив треньорът на едноименния шах, клуб майстор на спорта Соня Пионова. 

"За нас Пловдив е шахматната столица на България. Аз и моята колежка Илиана Томова сме възпитаници на школата по шахмат на Локомотив Пловдив, която е инкубатор за шампиони по шахмат в България". Това каза Пионова на събитието в общината, където зам.-кметът Георги Титюков награди двете треньорки и пет деца, състезатели на спортния клуб. 

"За успешната си работа през последните две години и половина и за отличното представяне състезателите от клуба на републиканското първенство, провело се на 09.04.2011, община Пловдив награждава символично с един шах и две книги участниците в републиканското", каза при награждаването зам.-кметът Георги Титюков.

Малките шахматисти са в три възрастови групи: 8, 10 и 12 години. Те са носители на 4 златни и 4 бронзови медала в техните възрастови групи. 

Виктория Радева е носител на три Републикански титли за момичета до 10 години. Тя играе шахмат от три и половина годишна, като уточни, че основна заслуга тя да се запали по този спорт, има баща й. Състезател е на шахматен клуб "Пловдив" от две години. За нея треньорката й Соня Пионова казва, че момичето надскача своите възможности и печели в срещи с 12 и 14-годишни съпернички. 

"В стремежа на мен и моята колежка, е Виктория Радева да стане втората Антоанета Стефанова за България", обясни Пионова.

Не по-малки са успехите на останалите четирима състезатели наградени днес. Рада Милева е на 8 години и има регионална титла по блиц шахмат и бронзов медал за ускорен шахмат при момичета от нейната възрастова група. 

10-годишната Мариета Костадинова също е носителка на бронзов медал по ускорен шахмат. Представителите на момчетата бяха двама. Божидар Немски е носител на бронзов медал блиц за момчета до 10 години, а Мартин Вълчинов на бронз по ускорен шах за момчета до 12 години. 

Стана ясно, че треньорският екип в лицето на майстора на спорта Соня Пионова и майтора на спорта Илиана Томова, са се заели с трудната задача пловдивската школа по шахмат да стане номер едно в България. За последните две години и половина в клуба тренират деца, разпределени в три групи: начални, напреднала и много напреднала. 

Освен това от клуба са дали заявка за участието на четирима техни състезатели на Европейското първенство по шахмат, която ще се проведе през септември месец тази година в Албена. 

Пионова се похвали още, че шахматен клуб Пловдив се нарежда на трето място в национален мащаб по притежание на брой медали. На първо место е шахматния клуб на ЦСКА с 14 такива, на второ място е шахматният клуб на "Локомотив"-София с 13 отличия. Тя уточни, че третото място се дели между шахматен клуб "Пловдив" и Плевен с еднакъв брой медали. Пловдив обаче, има преимущество, тъй като състезателите имат повече златни медали. 


Този браузър не поддържа видео елемента.


Пловдив е шахматната столица на България

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Фолклорно събитие ще разтърси Прослав
Известна рожденичка имаме и днес
Ако видите този мъж, веднага се обадете на полицията в Пловдив
Гладиаторска среща на емблематично място в Пловдив
Заместник-министър в Пловдив: 33 млрд. лева европейски пари е опо...
В Пловдив прекъснаха преводача на Митрофанова, речта звуча само н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).