Над 250 отлични оценки на предварителните изпити в ПУ

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:09 / 09.06.2011
1931
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
30 пълни шестици и други над 220 отлични оценки са получили кандидат-студентите на приемните изпити през юни в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", съобщиха от Учебен отдел на висшето училище. От там уточниха, че резултатите от всички предварителни изпити вече могат да се проверят в интернет сайта на висшето училище или на изнесените табла пред сградата на Ректората.

Най-голям е процентът на високите оценки по биология, теология и изобразително изкуство, обясниха от ПУ "Паисий Хилендарски". Пълните отличници по биология са двама от всички 147 явили се, други 44 кандидат-студенти са показали резултати над 5,50. По теология и изобразително изкуство по традиция над 50% от оценките са отлични.

И тази година се радваме на силен интерес към специалностите на Биологическия факултет, обясни зам.-ректорът доц. Жоржета Чолакова. Според нея в България вече постепенно вниманието на бъдещите висшисти се измества от икономическите дисциплини и се насочва към природните науки. Това е световна тенденция, към която страната ни постепенно ще стане съпричастна, смята доц. Чолакова.

От всички 1957 участвали в най-масовия изпит на висшето училище - български език, 90 имат отлични оценки. Пълните шестици сред тях са 2. Със "Слаб 2" са оценени 572 работи, което е 29% от общо получените резултати по предмета и е в синхрон със статистиката на нисък успех по български език в цялата страна, коментираха от висшето училище.

Най-голям процент слаби оценки обаче и тази година има по история - 186, което се равнява на 45% от явилите се 412 кандидати. Отличниците са 35, но сред тях няма нито една пълна шестица, обясниха от Учебен отдел.

11 пълни отличия и още 9 оценки над 5,50 са получили кандидат-студентите на изпита по информатика. Само един от всички 98 явили се на този изпит има слаб резултат. След проверката на 238-те писмени работи по математика са отчетени 3 пълни шестици, 11 кандидати с успех над 5,50 и 80 - с "Много добър". Скъсани са 39 кандидати.

Без кръгло отличие са и предметите английски език, физика и химия, на които са се явили съответно 386, 8 и 39 човека. По английски с оценка над 5,50 са 11 кандидати, по физика - 1, а по химия - шестима. На последните два предмета, както и по биология, музика, изобразително изкуство и теология няма нито една двойка, уточниха от Учебен отдел.

Преобладаващият резултат от изпита по българска литература е "Много добър". Получили са го 34 от участвалите в предварителния изпит 61 души. Има две слаби и две отлични оценки.

От 23 юни до 3 юли в Пловдив ще продължи приемът на документи за участие в редовната кандидат-студентска кампания, съобщиха от Учебен отдел. Крайният срок за подаване на документи в останалите населени места е 1 юли. Бюрата ще работят и в събота и неделя.

Редовната кампания за прием на бакалаври редовно и задочно обучение ще се проведе от 8 до 18 юли. В първия ден е насрочен най-големият изпит в Пловдивския университет - по български език, а в последния ден, 18 юли, се явяват кандидатите за специалностите "Теология", "Музика" и "Джаз и поп изпълнителско изкуство".

По традиция изпитите за "Актьорство за драматичен театър" се провеждат през септември - датите за трите конкурсни кръга са 14, 15 и 16 септември, подчертаха от Учебен отдел.

За новата академична 2011/ 2012 одина Пловдивският университет "Паисий Хилендарски" ще приеме общо 4 392 бакалаври и магистри по държавна поръчка. Отпуснатите бройки са за акредитираните над 70 специалности в деветте факултета на университета, за филиалите в Кърджали и Смолян и за Техническия колеж в Смолян, добавиха от висшето училище.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).