Над 200 вида вина ще се дегустират в Пловдив

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
11:55 / 28.04.2021
1982
Над 200 вида вина ще участват в тазгодишното издание на Дефиле "Вино и гурме", което ще се проведе в Пловдив следващия уикенд, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Събитието е включено в Годишната програма за развитие на туризма в Пловдив и е част от усилията на общината да превърне града в привлекателна туристическа дестинация, отбеляза заместник-кметът по култура, туризъм и археология Пламен Панов. Организатори са Съветът по туризъм, община Пловдив и ОИ "Старинен Пловдив".

Тази година има своеобразен рекорд на участници, допълни председателят на Съвета по туризъм инж. Любозар Фратев. През 2019 г. са участвали 19 винарски изби, а сега винопроизводителите са 27. В събитието ще участват и 12 производители на храни и аксесоари за тях.

Дефиле "Вино и гурме" ще се проведе в 10 локации в Стария град. Дегустациите са срещу жетон от 75 стотинки, а организаторите са осигурили индивидуални брандирани чаши и дегустационни комплекти. Откриването на събитието по традиция ще бъде на стъпалата на църквата "Св. Богородица" на 8 май от 11 ч. Публиката с анкетни карти ще избира фаворити в 4 категории вина, а вечерта с жребий ще се изберат победителите в томболата, които ще получат бутилка квалитетно вино. 

Паралелно с дефилето ще има и съпътстваща фестивална програма - матине с вино и гурме, специален тур с безплатна разходка по дестинациите, Ден на мавруда, подвижен фотокът и т.н. Основното събитие и допълнителните прояви ще се проведат при строго спазване на противоепидемичните мерки, като студенти доброволци от Медицинския университет ще следят за дистанцията между посетителите и ще раздават маски и дезинфектанти. 

Експертна дегустационна комисия ще оценява вината и ще определи най-добрите. В нея са включени специалист по вино, по храна, сомелиер, шеф и журналист. Дегустацията ще се извърши в учебния ресторант на УХТ, който е традиционен партньор на събитието. При оценяването, ако се приеме, че е 100 точки, в 80% ще се обръща внимание на съчетанието храна - вино, а останалите 20% на начина на презентиране, уточни проф. Христо Спасов от УХТ.

Подробности за събитието гледайте в прикаченото видео!


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Родни ученици, единият от Пловдив, с пълен комплект медали на меж...
Работник в голяма фабрика в Пловдив заплашен с уволнение, бил чле...
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).