ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Национално дружество по симулационна медицина учредиха в МУ Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:22 / 16.11.2020Коментари (0)1399
В Аудиторния комплекс на МУ – Пловдив се постави началото на едно плодотворно сътрудничество между всички медицински университети в България. Обединени от загрижеността си за осигуряване на качествено образование и посветени на безопасността на пациентите, медицински и технически специалисти от МУ-Пловдив, МУ – София, МУ-Варна, МУ – Плевен, както и от медицинските факултети на Софийския Университет Св. Климент Охридски и Тракийски Университет – Ст. Загора основаха национално дружество, наречено Българско Общество по Симулационна Медицина (БОСМ).

Целите на националното дружество са да работи за развитието и интегрирането на симулационното обучение в медицинските училища, да съдейства за професионалното развитие, на лекарите и техническите специалисти, заети със симулационно обучение в медицината, да съдейства за развитието на научните изследвания, да организира самостоятелно или в сътрудничество с други организации конгреси, конференции, симпозиуми и др., за дисеминиране на знанието и добрите практики в областта.

За председател на Управителния съвет на БОСМ беше избран проф. д-р Благой Маринов от МУ – Пловдив, с членове проф. д-р Росен Димов (МУ-Пловдив), доц. д-р Димитър Буланов (МУ - София), проф. д-р Добромир Димитров (МУ - Плевен), проф. инж. Росен Василев (МУ - Варна), доц. д-р Дорина Асенова (МФ на СУ Св Климент Охридски) и доц. д-р Емил Славов (МФ на Тракийски Университет – Ст. Загора).

Учредителите на Българското Общество по Симулационна Медицина споделят общи ценности, свързани с установяване на високи стандарти в преподавателската, изследователската дейност в областта на медицинското обучение, съизмерими с добрите европейски и световни стандарти, като особено внимание се отдава на изработване на препоръки, които да постъпят в Министерствата на образованието и науката (МОН) и здравеопазването (МЗ) за включването в учебните програми на курикулуми по симулационно обучение и въвеждане на добра медицинска практика чрез симулационни тренировъчни програми.

Директорът на МСТЦ, проф. Благой Маринов е категоричен, че "в областта на симулационното обучение се оформи една посветена академична общност, отправила взор към бъдещето на медицинското образование – смяна на досегашната парадигма за обучение на бъдещите лекари при леглото на болния с нова, акцентираща на процедурната компетентност, без да е компрометирана сигурността на пациентите".

С полагането на основите на БОСМ, Медицинският университет – Пловдив ще инициира създаването на междууниверситетски клъстер с фокус върху медицинските симулационни технологии. Постиженията на МУ – Пловдив в областта на симулационното обучение са високо оценени от министрите на здравеопазването и образованието и науката, еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж, председателят на Комисията по здравеопазване към 44-то НС, както и от редица международни делегации. Постепенно и другите висши медицински училища в страната се приобщиха към идеята за въвеждане на симулационно обучение, като сериозни инвестиции в тази насока бяха направени в МУ – Варна, МУ – Плевен и Медицински факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Симулатори за виртуална реалност бяха закупени и от някои клинични бази на МУ – София.

При повишени изисквания към обучението в условия на пандемията от COVID-19 симулационните обучителни технологии могат да допринесат за  запазване на качеството на образованието и стимулиране на  потенциала на студентите за развитие. Ето защо създаването на национално сдружение на симулационни специалисти в медицината е много навременно и адекватно и обещава да се превърне в двигател на така чаканата промяна в обучението по медицина в България.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: