Мултидисциплинарен център за онкоболни ще има до 2 години в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:55 / 13.05.2008
1315
Мултидисциплинарен онкологичен център, който да обединява всички звена за лечение на раково болни, трябва да заработи до 2 години в Университетската болница „Свети Георги". Това е една от идеите на Междууниверситетски консорциум за развитие на онкологията (CIISO), който заседава днес в Пловдив. В него влизат водещи специалисти в областта от 16 висши училища в България и Италия.

По разчети на италианските ни колеги, онкологичният център трябва да е на площ от 5 хил. кв. м, а за изграждането и оборудването му ще са необходими около 30-40 млн. евро, заяви зам.-изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги" д-р Константин Зисов. Според него към междудисциплинарния център е възможно да премине и сегашният онкологичен диспансер в Пловдив.

За реализацията на проекта ще се търси финансиране от европейски фондове, уточниха учредителите на консорциума. Зам.-министърът на здравеопазването д-р Валери Цеков припомни, че Седмата рамкова програма на Европейския съюз предвижда отпускане на средства за научни изследвания, технологично развитие и демонстрационни дейности (2007-2013).  Напълно отговаряме на изискванията на програмата - консорциумът ще провежда научни изследвания и ще стимулира научни колективи в Европа да провеждат съвместни проучвания в съвременни направления, потвърди и проф. Якубели, президент на Средиземноморския център за специални изследвания и член на управителния съвет на консорциума. Според него преди създаването на онкологичния център ще заработи интернет-портал, в който български и италински лекари ще обменят опит, а всеки болен ще получава информация за нови методи за лечение и медикаменти. Предвижда се и изграждането на електронна карта за всеки пациент, в която ще бъдат въведени всички данни за заболяването и взетите вече мерки, за да се улесни назначаването на подходящо лечение.

Интернет порталът ще бъде двуезичен - на български и италиански, обясни проф. д-р Стефано Якубели. От него онкоболните или хората със съмнения за заболяване, ще черпят информация къде да открият най-подходящата терапия или кабинет за профилактика, какво е важно да знаят и правят, докато са подложени на изследване или лечение.

Специалистите от своя страна ще научават кога и къде могат да повишат квалификацията си в областта на онкологията, кои са модерните терапии и медикаменти, обясни проф. Якубели. Според него електронните досиета ще са с два кода за достъп - единият ще е за пациента, за да проверява какви са резултатите му и как върви лечението му, а другият - за онколозите на консорциума. По този начин италиански и български лекари едновременно ще могат да преглеждат документацията, да търсят и да предлагат нови начини за лечение.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Вики Радева: Нека да не позволим всичките усилия на г-н Борисов т...
Танер Али: Огромно е вълнението да представлявам пловдивчани – св...
Борислав Инчев, "Синя България": Стига леви експерименти, време е...
Временно променят маршрута на автобусна линия 116 в събота
Днес пускат движението по "Модър-Царевец"
Д-р Валерия Славова и Веселина Ботева от ГЕРБ-СДС проведоха среща...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).