ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Модерните диети крият риск от йоден дефицит
Автор: Цвети Тончева 11:41 / 21.10.2022Коментари (0)1991
© УМБАЛ-Пловдив
Д-р Станимира Станчева-Василева - ендокринолог
Модерните диети крият риск от йоден дефицит, твърди д-р Станимира Станчева-Василева, началник на Ендокринология в "УМБАЛ-Пловдив“.

Екипът на Отделението по Ендокринология в "УМБАЛ-Пловдив“ лекува 76-годишна пациентка от гуша, която разбира за проблема си, когато започва трудно да облича блузите си – стягат й на врата.

Жената сподели с нас, че едновременно с дискомфорта в областта на шията, гласът й станал дрезгав, задавя се при консумация на течна, но и на твърда храна, не може да спи нощем, в огледалото забелязва, че едното й око е по-изпъкнало, каза д-р Станимира Станчева-Василева, началник на отделението. В случая жената страда от дифузно увеличение на щитовидната жлеза с повишени нива на тиреоидни хормони – това е само едно от многото и разнообразни по вид и протичане болести на щитовидната жлеза.

Това са част от симптомите, които са много чести и вече засягат над 1,5 млрд. души в света. В нашата страна близо 400 000 българи между двадесет и осемдесет години имат намалена функция на щитовидната жлеза, а 65% от тях го научават случайно, посочи д-р Станчева-Василева.

Йододефицитното заболяване се дължи на намаления прием на йод, а България е ендемичен район, с изключение на населените места покрай морето. Най-засегнати са планинските и полупланинските региони, които заемат около 30% от територията на страната.

При възрастните йодният дефицит може да доведе до намалена функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм), паметови нарушения, депресия. При по-млади пациенти се изявява под формата на стерилитет, спонтанни аборти и мъртви раждания. Хормоните й повлияват обмяната на всички вещества, развитието и растежа, поддържат телесната температура и контролират кислородната консумация. Особено важни са те при развитието на малкия организъм, тъй като имат ключова роля в съзряването на мозъка.

Рискови групи пациенти са хора с наднормено тегло, с фамилна обремененост, млади с репродуктивни неудачи, пушачи, болни, които са имали облъчване в областта на шията, друго установено автоимунно заболяване – диабет, ревматизъм, артрит, лупус.

Жертва на ендокринни проблеми са и изкушените от модерното хранене – вегетарианци, вегани, консумиращи хималайска сол, гладуващи или приемащи храни без протеини.

В основната си част йодът в организма се набавя от консумацията на месо – 60%, от зелените листни зеленчуци – 30% и от водата – 10%. Физиологичният дневен прием на готварска сол е 5 гр. Естествените източници на йод са морските дарове, като риба, морски водорасли и миди, както и мляко и млечни продукти, яйца, субпродукти и орехите.

За да се компенсира недостига на йод в храната, се прибягва до йодопрофилактика. Тя може да бъде индивидуална или масова. В резултат на

масовата профилактика с йодирана готварска сол през 60-те години болестността в България значително спада от 56% до 12%. Йодираната сол се оказва универсално, евтино и много удобно за приложение профилактично средство, с което не се налага допълнителен прием на йод.

Д-р Станчева-Василева заяви, че поради нетипичните симптоми, които причинява, е съвсем възможно заболяването да бъде диагностицирано твърде късно. Това води да забавяне в лечението, което е предпоставка за развитието на сериозни последици – сърдечни и очни усложнения, депресии, проблеми със забременяването и износването на бременността. Злокачествените образувания на щитовидната жлеза са 2 до 4 пъти по-чести в ендемичните райони, като тяхната честота рязко нараства при радиация, какъвто е случаят с Чернобилската авария.

Недопустима е консумацията на нейодирана сол (Тибетска, Хималайска и т.н.), особено валидно е за бременните и кърмачките, тъй като последствията за плода могат да бъдат необратими по отношение нервно-психическото развитие, предупреди началникът на Ендокринология.

За да се уточни изцяло състоянието на щитовидната жлеза, се назначава набор от изследвания след клиничния преглед: кръвни - хормони и антитела, ехографско, което е бързо, точно и неинвазивно.

Терапията е медикаментозна и включва лекарства, които директно влияят върху синтеза на хормони, а при намалена функция доставя липсващия. Провежда се радиойодно или хирургично лечение, за което пациентите се подготвят изцяло в отделението, а след това се проследяват от ендокринолозите в "УМБАЛ-Пловдив“.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: