Много голяма глоба за "Олинеза Премиум" след сигнал от конкурентна пловдивска компания

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
15:27 / 04.06.2019
20651
Комисията за защита на конкуренцията установи извършено нарушение по чл. 35, ал. 2 от ЗЗК (имитация) от страна на "Олинеза Премиум" ЕООД, като наложи имуществена санкция на дружеството в размер на 37 086 лв.

В хода на проучването по преписката, образувана по искане на "Консул“ ООД, е установено, че от месец април 2016 г. до настоящия момент "Олинеза Премиум“ ЕООД разпространява на пазара продукт майонеза "Олинеза“ в пластмасови опаковки, които са сходни, почти идентични с наложената на пазара опаковка на майонеза "Краси“, регистрирана като триизмерна марка на "Консул“ ООД.

По този начин ответното дружество може да въведе в заблуждение потребителите относно производителя на продукта и да засегне интересите на своя конкурент, уточняват от КЗК.

Производството е образувано по искане на "Консул" ООД – Пловдив - производител на майонеза под марката "Краси". Компанията смята, че за своите продукти от 125 и 200 г "Олинеза трапезна" и "Олинеза пушена" конкурентът - "Олинеза премиум" ООД, използва пластмасови кутии с форма, сходна на регистрирани от "Консул" марки и промишлен дизайн.

От пловдивската компания цитират експертиза, която е установила, че при сравнение на пластмасовите опаковки на двете фирми е установен сходен общ доминиращ елемент - триизмерна форма на паралелепипед, а разликата в дребните детайли не променя общото визуално впечатление за еднаквост. От Консул" твърдят, че "Олинеза премиум" е подбрала целенасочено сходни елементи на своите опаковки, което води или би могло да доведе до объркване на продуктите на двете конкурентни фирми. Това нарушава лоялната конкуренция и би могло да доведе до вреди за пловдивското дружество, пише още в сигнала до КЗК.

В отговора си до КЗК от "Олинеза премиум" - Костинброд твърдят, че подаденото от "Консул" искане е напълно неоснователно и недоказано.

Виж коментарите (6)
Още новини от Новини от Пловдив:
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Родни ученици, единият от Пловдив, с пълен комплект медали на меж...
Работник в голяма фабрика в Пловдив заплашен с уволнение, бил чле...
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).