Млади учени от ПУ дискутират езика на омразата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
07:20 / 23.11.2016
1376
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Резултати от свое изследване на езика на омразата ще представят днес по време на научна конференция, млади учени от катедра "Социология и науки за човека" към Философско-историческия факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Форумът е на тема "Езикът на омразата - хейтърският дискурс и отношението към Другия" и е посветен на двугодишен проект със същото име, финансиран по програма "Млади учени" от поделение "Научни и приложни дейности" на ПУ "Паисий Хилендарски".

Перманентните кризи и серийно произвежданите форми на несигурност, наблюдавани в българското общество във връзка с бежанците, ромите, мигрантите, е онзи тласък, който насочва младите изследователи към проблематизиране на хейтърския дискурс. Като симптом за социална нетолерантност и дискриминация, хейтърството се свързва със същностно негативно отношение към Другостта и Различността.

Екипът тръгва от изходната предпоставка, че кризата в социалните взаимодействия и начините на обживяване на един с-Поделен свят, неминуемо се мултиплицират в начините на обговаряне - експлицитно или неексплицитно - на отношението към тях. 

Като социален феномен, наблюдаван в реалните социални взаимоотношения, негативното говорене се отлива в дискурсивните практики, конструирайки определени социални връзки и противопоставяния, структурирайки позиции на социално изключване и неравенство, утвърждавайки и преутвърждавайки социалните разделения и пропастите между "нас" и "тях".

Негативното практическо формулиране на Другия като неравноценен, стигматизиран, дехуманизиран и т.н., е именно онова "хейтърско" говорене, което се дефинира като "език на омразата" и което екипът превръща в предмет на своите изследвания. 

Водещите въпроси са как това "говорене" е симтоматично за начина, по който възприемаме Другия и Различния, кои са условията за възможност на хейтърските дискурсивни практики спрямо Другостта и как "езикът на омразата" конструира и конституира различия, трудни за превъзмогване от агентите. 

Така изследователското поле логично се конструира около проблема за различните механизми на "вършене" на хейтърство в дискурсите (всекидневни, политически, медийни, институционални), които могат да бъдат емпирично наблюдавани в българското общество днес.

Разработената аналитична и методологична изследователска рамка е приложена към изследване на "езика на омразата" от различните участници в политическото и медийното поле по време на предизборната кампания през 2015 г., за да се проследи начинът, по който отношението "ние - те" бива прокарано и видоизменяно спрямо различните групи в медийния и всекидневния дискурс.

Направените анализи на архива от емпирични данни показват как хейтърският дискурс служи за възпроизвеждане на различията, пораждащи ефекти на неравноценност и социални неравенства отново и отново.

Именно по този начин младите изследователи постигат своята, зададена още в проектното предложение, гражданска цел: да се "въоръжат" с обективни аргументи, с които да се намесят като социално и граждански ангажирани "експерти" в "процеса на вземане на решения": изследователска и гражданска позиция, която им позволява, разбирайки механизмите на "вършене" на хейтърство в дискурса, да работят за ограничаване на неговото производство и възпроизводство, което е техният граждански патос.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Ако сте в Пловдив заведете детето си на "Детски панаир на занаяти...
Георги Георгиев, ГЕРБ: Доходите на българите са изядени с 30% зар...
36 лева за килограм боровинки в Пловдив
Теодора напусна дома си в Пловдив, в момента никой не знае къде е...
Добри новини за Югоизточния обход на Пловдив
Геворг Харутюнян остава на топло


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).