Млади филолози от ПУ ще участват в престижен форум

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:47 / 20.05.2015
1181
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
78 млади филолози ще вземат участие в XVII национална научна конференция за студенти и докторанти, организирана от Филологическия факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", Съюза на учените - Пловдив и Лингвистичния клуб "Проф. Борис Симеонов". 

Форумът се провежда ежегодно в града и тази година е под надслов "Словото - традиции и модерност". Откриването е в 10:00 часа утре в пленарната зала на Дома на учените на адрес ул. "Митрополит Паисий" № 6. Заседанията по секции започват в 10:30 часа.

Конференцията събира представители на трите образователни степени - бакалавър, магистър и доктор, като присъствието на докторантите е значително, подчертаха организаторите. 

Освен участниците от ПУ "Паисий Хилендарски" в Пловдив пристигат и филолози от СУ "Св. Климент Охридски", ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", ШУ "Еп. Константин Преславски", ЮЗУ "Неофит Рилски", Института по литература към БАН. Свои доклади ще представят и гости от чуждестранни висши училища.

Председател на журито при езиковедите е проф. дфн Диана Иванова, а при литературоведите - проф. дфн Инна Пелева. Почетен гост на научния форум ще бъде известният български лингвист проф. дфн Лилия Крумова. 

Нейните научни изследвания са в областта на лексикологията, семантиката, лексикографията, словообразуването и лингвокултурологията. Проф. Крумова е бивш ръководител на Секцията за българска лексикология и лексикография в Института за български език, ръководител е и на проекта "Речник на българския език".

От 17:30 часа утре във фоайето на Дома на учените ще се състои и среща-разговор с поета Иван Цанев.

Конференцията ще продължи своята работа и на 22 май, като от 16:30 часа ще бъде представен сборникът "Светлият път на словото", включващ отличените доклади от XVI конференция през 2014 година, а от 17:00 часа ще бъдат наградени номинираните участници.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Дърво е премазало кола след силната буря в Пловдивско
"Мерцедес" се заби в дърво в "Смирненски"
Млад мъж от "Столипиново" учи за зъболекар, иска да си отвори каб...
Пловдив изпревари Варна по население
"Смирненски" е непроходим! Шофьори: Изведнъж всичко спря, този пр...
Прокуратурата се самосезира заради мутренските изпълнения на буле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).