Младежкият червен кръст организира АНТИ-СПИН кампания

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
06:00 / 01.12.2011
1570
По повод 1 декември - световен АНТИ-СПИН ден Български Младежки Червен кръст - Пловдив организира традиционната си АНТИ-СПИН кампания. Мотото тази година е "Прегръдката не убива. Дискриминацията - Да!". Чрез играта на думи се опитваме по оригинален начин да привлечем вниманието на младите хора, да ги провокираме, да им напомним, че дискриминацията и нетолерантното отношение към инфектираните с ХИВ не е на мода.

АНТИ-СПИН Кампанията на БМЧК - Пловдив се провежда от 28 ноември до 2 декември 2011 г. Кампанията е част от Националната кампания за превенция на ХИВ/СПИН в България за повишаване информираността на младите хора по отношение на ХИВ/СПИН.

Младите хора са особено важна група в борбата срещу СПИН, защото статистиките показват, че повече от половината от населението на света осъществява първите си сексуални контакти преди да достигне 16-годишна възраст - и то без презерватив.

Според доклад на ООН хората, живеещи с ХИВ в света, са над 33 милиона. От тях над 5 милиона са млади хора на възраст между 15 и 24 години и над 2 милиона са деца. Четвърт век след началото на епидемията от ХИВ/СПИН няма част от света, която да не е засегната от болестта. До този момент жертвите на СПИН са над 25 милиона души.

Целта на тазгодишната Кампания е да популяризира безрисковото сексуално поведение, употребата на презервативи, както и толерантното отношение към хората, живеещи с ХИВ/СПИН.

26 са новорегистрираните ХИВ-инфектирани тази година в област Пловдив. 6 от тях са регистрирани в КАБКИС - Пловдив. Най-активната възрастовата граница на изследваните млади хора е 20 до 24 години. Голям дял от изследваните посочват, като рисков фактор неупотребата на презерватив. От новорегистрираните ХИВ-инфектирани преобладаващи са интравенозно употребяващите наркотици и МСМ /мъже правещи секс с мъже/.

За отбелязване на 1 декември БМЧК - Пловдив е подготвил серия от събития:

- Днес от 16.00 часа доброволците на БМЧК - Пловдив ще проведат акция за раздаване на информационни материали, презервативи и червени лентички. На специално подготвен пункт "Зона без дискриминация", който ще бъде разположен на площада пред общината, доброволци ще приканват младите хора да се включат в инициативата и да станат съпричастни към проблемите на СПИН. От 17:00 часа, доброволците на БМЧК - Пловдив организират голямо шествие, което ще стартира от пункта пред общината, ще премине по Главната улица и финализира инициативите за този ден отново пред общината с образуване на лентичка за съпричастност от запалени свещи в знак за съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН.

- Отново днес доброволци на БМЧК заедно със студентските съвети на ПУ "Паисий Хилендарски" /начало 10:00 часа, Ректорат; начало 10:00 , Нова сграда/ и Технически университет - филиал Пловдив /начало 13:00 часа, 4-ти корпус/ ще организират информационни акции пред университетите и също ще провокират младите хора, чрез различни инициативи.

- В кампанията за 1 декември ще се включат и общинските клубовете на БМЧК със следните инициативи:

- По време на АНТИ-СПИН кампанията БМЧК - Пловдив ще раздаде 3500 безплатни презерватива и над 2000 информационни материали.

В рамките на цялата седмица от 28 ноември до 2 декември 2011 г., обучени доброволци на БМЧК провеждат кратки модули на тема "Превенция на ХИВ/СПИН" със своите връстници от училищата в град Пловдив и областта.


Виж коментарите (0)

Още по темата (43):
01.12.2022 Преди години се пиеха една шепа лекарства, днес е нужна 1 таблетка
01.12.2022 Отбелязваме Световния ден за борба със СПИН
01.12.2016 На Главната раздаваха червени лентички
01.12.2016 В Пловдив изследват безплатно за СПИН днес
01.12.2016 МГЕРБ и ЖГЕРБ със съвместна инициатива в Пловдив
28.11.2016 МГЕРБ и ЖГЕРБ със съвместна инициатива в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).