Министър Павлова представи пред пловдивчани проекта "Енергийно обновяване на българските домове"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
16:51 / 21.04.2012
4290
Сградите в Пловдив, които бъдат включени в проекта "Енергийно обновяване на българските домове" ще бъдат освободени от данъци, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която днес представи в Пловдив проекта. 

Павлова уточни, че преференциите се ползват вече от собствениците на 50 сгради от 10 общини в страната. Предварителните суми, които трябва да се приготвят от гражданите, желаещи да се включат в проекта са между 3000 и 5000 лв. В тази връзка министърът поясни, че тъй като много хора не могат да се включат поради тази причина, е мислен вариант, в който съседи помагат на други такива, които не могат да осигурят средствата. 

Лиляна Павлова обясни на присъстващите граждани стъпките за кандидатстване по проекта. За всяка одобрена сграда собствениците ще получат финансова помощ до 50% от стойността на бюджета за обновяването й, като от оперативната програма ще се покрият изцяло разходите за предварителното й обследване. 

"Фонд за жилищно обновяване ще подпомага процеса по обновяване чрез предоставяне на заеми или банкови гаранции, като по този начин съдейства на собствениците да осигурят техния дял от 50% от бюджета за реновиране", каза още тя.

"Общините са готови да съдействат с облагородяване на средата около реновираните сгради и да освободят собствениците им от данъци за период от 3 до 7 години.
Във всеки един от 6-те района на Пловдив има двама обучени по програмата специалисти, които да оказват помощ на гражданите", съобщи изпълняващият длъжността кмет на Пловдив Розалин Петков.

На презентацията присъстваха и ръководителят на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова, както и Десислава Йорданова-директор на дирекция "Жилищна политика" в МРРБ. Събитието уважиха областният управител Здравко Димитров, депутати, районни и заместник кметове и много граждани. 
 
Проект "Енергийно обновяване на българските домове" обхваща 36-те градски центрове, като целта му е да осигури по-добри условия на живот за собствениците на жилища в многофамилни сгради чрез повишаване на качеството на жизнената среда и изпълнение на мерки за енергийна ефективност. Продължителността му е 3 години (2012-2015 г.). Общият размер на безвъзмездната финансова помощ възлиза на 50 млн. лв.

Виж коментарите (2)

Още по темата (286):
11.04.2024 Огромни проблеми с безплатното саниране
07.03.2024 "Възраждане" иска ревизия и строга отчетност за санирането
29.02.2024 Удължиха срока за саниране на блоковете
26.01.2024 Собствениците на малък апартамент какво трябва да знаят за санирането
19.01.2024 Важно за жителите на "Западен" стартира кампания "Енергийни дни"  за
санирането
19.01.2024 Експерт обясни как се трупат точки за санирането
Още новини от Новини от Пловдив:
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).