Министър Чобанов: Иван Тотев милее за културното наследство в града

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (9)
13:25 / 11.05.2011
3491
"Пловдив е щастлив, че има човек като областния управител Иван Тотев, който милее за културното наследство в града", каза днес зам.-министърът по културата Тодор Чобанов, предаде репортер на Plovdiv24.bg. С тези думи той представи губернатора на Пловдив пред американския посланик Джеймс Уорлик на инспекцията на археологическия обект Малката базилика.

"Иван Тотев полага наистина реални усилия за обгрижването на културните и археологическите паметници на града, защото и в Евангелието е казано, че "за хората трябва да се съди по делата, а не по намеренията им", допълни още министър Чобанов.

Както вече писахме, днес Негово Превъзходителство Джеймс Уорлик, зам.-министъра на културата Тодор Чобанов и областният управител Иван Тотев инспектираха работата по реконструкция на Малката Базилика в Пловдив.

Американският посланик прояви изключителен интерес към археологическия обект и много внимателно изслуша подробните обяснения на архитект Румяна Пройкова и археологът-проучвател на обекта Мина Боспачиева.

"Какво богатства е това, което е налично тук и в България", възхитен бе Уорлик и продължи в същия дух: "Културното и историческо наследство, което е на лице във вашата страна, е уникално. Навсякъде, където се обърнете, вижте какво можете да откриете." Тези думи той каза по адрес на Малката базилика.

Припомняме, че на 09.05.2011 г. областният управител на Пловдив инж. Иван Тотев подписа акт за публична държавна собственост за поземлен имот, представляващ археологически паметник на културата "Малката Базилика".

"Щастлив съм, че това е поредният проект, благодарение на чиято реализация ще популяризираме уникалната хилядолетна история на Пловдив. По този начин ще превърнем града в популярна дестинация на културния и историческия туризъм", коментира тогава инж. Иван Тотев и подчерта добрата съвместна работа между различните институции.

Възстановяването на Малката Базилика се осъществява с финансовата подкрепа на фондация "Америка за България", която отпуска целево 700 000 лева за първия етап на обекта, а автор на идейния проект е арх. Румяна Пройкова.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Джеймс Уорлик инспектира Малката Базилика

Виж коментарите (9)

Още по темата (6):
16.07.2013 Община Пловдив си иска от държавата Голямата базилика, за да я
реставрира
05.11.2010 Прекрасни римски мозайки вадят изпод бетон на бул. "Мария Луиза"
06.01.2010 Тодор Чобанов: И двете пловдивски базилики са изключително интересни
05.01.2010 Най-хубавите мозайки могат да възкръснат за 400 хиляди долара
16.02.2009 Варианти за базиликата иска кметът
15.01.2008 Питат Стефан Данаилов за Базиликата и Форума
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).