Махнаха бариерата на Гребната

Автор: Васил Динев
Коментари (10)
08:52 / 02.12.2019
19089
Бариерата на ул. "Ясна поляна" на Гребната е премахната, с което се осигурява свободен достъп до спортната база и Гребния канал. Отменена е и таксата от два лева, която хората плащаха досега, за да ползват улицата.

Съоръжението беше демонтирано в петък, след като областният управител внесе в община Пловдив правно становище, че заграждането на ул. "Ясна поляна“ е незаконно. Новият кмет и заместник-кметът Тодор Чонов реагираха светкавично, като разпоредиха бариерата да бъде премахната.

"За първи път, откакто участвам в местната власт - доскоро като общински съветник, а сега като областен управител - виждам такава бърза реакция. Пожелавам на кмета Здравко Димитров и неговия заместник Тодор Чонов да работят все така", коментира Каназирева.

Като юрист тя е категорична, че бариерата е поставена незаконосъобразно, тъй като улицата е публична собственост и не може да се прегражда.

В становището си тя посочва, че за монтажа на бариерата липсва решение на Общински съвет. В разрез с нормативната уредба /ЗМСМА и ЗОС/ ул. "Ясна поляна“ е преградена със съгласието на Експертния съвет на Общинската комисия по безопасност на движението, който без правно основание е иззел правомощията на Общинския съвет. Решението за затваряне на улицата не е публикувано на интернет страницата на общината и не е изпратено за становище на заинтересовани организации.

На законодателно ниво /ЗМСМА, Закон за общинската собственост, Закон за пътищата и Конституция на България / е въведено изискването за използване на имотите - общинска собственост, включително и на улици, за трайно задоволяване на обществени потребности в интерес на населението на общината. В случая бариерата на ул. "Ясна поляна“ беше монтирана категорично в ущърб на интереса на гражданите.

"Стана още ясно, че таксата от два лева за вход на улицата не фигурира в общинската наредба. Парите са събирани без правно основание, тъй като в приложението към общинската наредба не е посочена ул. "Ясна поляна". Това е правен абсурд“, коментира Дани Каназирева.

Виж коментарите (10)

Още по темата (4):
31.07.2020 Община Пловдив слага 3 бариери на Гребната, влизането става 1 лев!
20.06.2019 От Общината обясниха защо е сложена бариера на Гребната база
27.03.2017 Какво се случва с бариерата до Гребната база?
09.11.2016 Нова бариера до Гребната изненада и ядоса пловдивчанка
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).