ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Магията на френския шансон покорява Пловдив в две мелодични вечери в Дома на културата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:14 / 20.06.2022Коментари (0)1744
Започва 19то издание на Международния фестивал за франкофонска песен "Златен ключ"- Пловдив 2022

На 29 юни, сряда, стартира 19 Международен фестивал за франкофонска песен "Златен ключ"- Пловдив 2022. Това е най-големият форум на френското музикално и песенно изкуство на Балканите. Той е втората по важност и мащаби проява от такъв вид в Европа, след тази в Амстердам, и дава възможност на участници и доброволци да се запознаят с нови и интересни хора, да се докоснат до различни култури и всичко това през призмата на френския език, разказа директорът на Алианс Франсез, Теофана Брадинска.

Специален гост на фестивала в Пловдив на 29 и 30 юни ще бъде Пиер Колио, директор на Френския културен институт и съветник по сътрудничеството и културната дейност към Френското посолство, който ще приветства публиката и участниците. Преди да дойде в София през септември 2021 г., дългата му дипломатическа кариера го отвежда в Гвинея, Канада, Йордания, Кувейт, Япония. Кариерата му на дипломат го среща с България още през 80-те години на миналия век., когато се занимава с научно и техническо сътрудничество с източноевропейските страни.

В първия ден – 29 юни от 19.00 часа в Дома на културата "Борис Христов“ ще се състои официалното откриване по време на специален концерт. Фестивалът ще бъде открит за поредна година от заместник-кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов. Отново ще звучи химна на събитието - песента "Шан-з-Елизе" в специална джазирана версия, този път в изпълнение на 18- годишната, талантлива Кристина Карабельова.

В откриващия концерт ще вземат участие българските лауреати Марина Спасова и Нели Солакова, печелили конкурса през изминалите години, които ще изпълнят атрактивни, специално подготвени песни, както и новите звезди на фестивала - възпитаниците на "Арт Войс Център", с ръководител Румяна Иванова, които са музикални партньори на "Златен ключ“. 

Красиви изпълнения, наситени с много емоции ще чуем от Петал Гало от Индия и Мишел Езат от Египет. Към днешна дата и двамата са поели по своя професионален път – тя е индийски дипломат, а той преподавател по френски език в Александрия, но музиката и френския шансон остават завинаги в душите им. Публиката ще може да се наслади и на впечатляващи и вълнуващи изпълнения на Кристина Енчева, която е само на 10 години, на Наталия Камагорцева на 12 години и Белослава Петрова на 13 години и други млади таланти, които ще пеят популярни шансони със специално направен, съвременен аранжимент. Към тях ще се присъедини и звездата с опит Ива Ичевска.

Във втората фестивална вечер - 30 юни от 19.00 часа, отново в ДК "Борис Христов“ е концертът "Олга и приятели“ на талантливата Олга Василенко от Украйна – дългогодишен участник в "Златен ключ“. Олга и приятели са подготвили серия от приятни изненади за публиката и ще заредят с много добро настроение всички присъстващи в залата.

Ще чуем отново и двамата братя близнаци Джес и Уесли /Jesse и Wesley/, които са подготвили много специален поздрав за Пловдив. "Jessandwest" е дует спечелил всички възможни награди на формата "Талантите на Франция" през 2019 година – на жури, публика, за автори и композитор и др. и вече са влюбени в Пловдив.

19-тият Международен фестивал на франкофонската песен "Златен ключ“ е под мотото "Празник на музиката". По цял свят той се организира с изключителното съдействие на съответната община, в Пловдив концертите също са под егидата на община Пловдив – дългогодишен партньор на франкофонското събитие. Най-голямата франкофонска телевизия TV5Monde отново ще спомага за популяризирането и добрата реклама на нашия град по света.

Входът за събитието е безплатен!







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: