ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
МУ Пловдив отговори на атаката, насмете адвокатка
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:53 / 08.07.2022Коментари (0)25435
©
Позиция на МУ Пловдив във връзка със сигнал и отворено писмо от адв. Лидия Димитрова за провелия се изпит по химия на 01.07.2022 г.:

"Във връзка с подаден сигнал от адв. Лидия Димитрова на 5 юли 2022 г., в качеството й на представител на група кандидат-студенти относно проведения на 01.07.2022 г. кандидатстудентски изпит по химия в МУ-Пловдив и след запознаване с относимите по случая материали, предоставяме следния отговор:

След подаване на сигнала бе извършена обстойна проверка с участието на председателя на изпитната комисия по химия доц. Стела Димитрова и зам.-ректора по учебна дейност проф. д-р Ани Белчева. Проверката не установи нарушенията, описани в сигнала.

Твърдението за несъответствие на дадения от изпитната комисия отговор на трета задача от теста по химия е неоснователно.

Представеният от изпитната комисията отговор на трета задача от теста е абсолютно коректен, като същият е съобразен и е в пълно съответствие със знанията на кандидат-студентите, които получават по време на гимназиалното си образование, на база задължителните учебни програми за редовно и профилирано обучение по "Химия и опазване на околната среда“.

Видно от Модул 3. Химия на органичните вещества, Тема 3. от учебната програма по "Химия и опазване на околната среда“ за 12 клас за профилирана подготовка, утвърдена от Министъра на образованието и науката (с която адв. Димитрова и специалистите на които се позовава, следва да са запознати, след като вземат отношение по тези въпроси), от кандидат-студентите се очаква да могат да класифицират заместителите в ароматните системи като активиращи и дезактивиращи (о-, р- или m-ориентанти) и да изразяват с химични уравнения реакциите на електрофилно заместване (халогениране, сулфониране и нитриране) при ароматните въглеводороди.

Това се потвърждава и от съдържанието на учебника по Химия и опазване на околната среда за 12. клас за профилирана подготовка. Модул 3: Химия на органичните вещества, автори Донка Ташева, Кирил Атанасов, издателство "Просвета – София" АД, който е одобрен от МОН със заповед № РД09 - 1323 / 28.06.2021 г. и е посочен в списъка с препоръчителната литература на МУ-Пловдив за кандидатстудентския изпит по химия, поместен в Справочника за КСК 2022 на МУ-Пловдив, с който всеки кандидат-студент следва да се е сдобил, а също е и публично достъпен на сайта на Университета.

В Раздел "Ефекти на заместителите върху ароматното ядро при реакции на електрофилно заместване“, на стр. 101 от учебника е посочено, че заместителят – СН=СН(R)Н е слабо активиращ о- и р-ориентант. Даденият от изпитната комисия отговор, че: "реакцията е електрофилна заместителна и се получават два изомера о- и р- , тъй като въглеводородният остатък е активиращ о- и р-ориентант (ориентант от 1-ви род)“ е на база очакваните знания на кандидат-студентите, получени от учебния материал, като от тях не се изисква нищо по-сложно от това да приложат тези знания и да формулират този отговор.

Дори и когато (R) e карбоксилна група, ориентирането не се променя, тъй като тя е отдалечена от ароматното ядро. Определящо е влиянието на директно свързания с него заместител. В сигнала от адв. Димитрова се предлага отговор, който е неприложим, усложнен и излиза извън обема на изискуемите знания на ниво кандидат-студенти.

Невярно е и следващото изложено твърдение, че в отговора на изпитната комисия не е отчетено, че пи, пи-спрежението между двойната връзка и карбоксилната група, както и електроните ефекти на -СООН група са отрицателни (-I - M).

Пи, пи-спрежението между двойната връзка и карбоксилната група е решаващо при присъединяването на бромоводород, тъй като точно тук се проявява влиянието на карбоксилната група, която е директно свързана с единия от въглеродните атоми от двойната връзка, поради което даденият от изпитната комисия отговор е абсолютно точен и верен.

Напълно голословно е твърдението в подадения сигнал, че част от задачите от изпита по химия и конкретно Задача 3 са неприложими по отношение на кандидат-студентите, поради несъответствието им с учебната програма за подготовка за изпита по химия в МУ-Пловдив и липсата на такива примери в тях.

Такова заключение може да бъде направено, само ако не се познава учебното съдържание на посочените в Справочника за КСК 2022 на МУ-Пловдив учебници за подготовка за програмата по изпита по Химия. На стр. 175 във вече споменатия учебник по "Химия и опазване на околната среда“ за 12. клас, профилирана подготовка, като пример за пространствена изомерия е представена и самата канелена киселина (3-фенилпропенова киселина, 3-фенилпроп-2-енова киселина), каквото е търсеното съединение в Задача 3.

Следва да обърнем внимание, че в настоящата изпитна кампания на всички медицински университети в страната, по препоръка на МОН в балообразуването са включени въпроси от профилиращите предмети по биология и химия, поради което препоръчителната литература съдържа и учебници за профилирана подготовка.

Очевидно е, че отправеното обвинение, че в посочената от МУ-Пловдив литература за подготовка на кандидат-студентите липсва подобен пример е напълно безпочвено, като само с едно разгръщане на изброената литература същото се опровергава.

Поредното невярно и заблуждаващо твърдение е, че кандидатите, които не са отговорили на Задача 3 според посочения от изпитната комисия отговор, ще бъдат ощетени с една единица от оценката си. Това твърдение не намира опора в методиката за формиране на крайната оценката от изпита, и не съответства на тежестта на отделната реакция, спрямо общия брой точки, определени за Задача 3.

В сигнала се изказва подвеждащо твърдение, че с грешно предложения отговор на изпитната комисия кандидатите ще са ощетени с една единица от оценката си, без да излагате никаква аргументация за това, с което единствено се цели набеждаване и внушаване на подвеждаща информация.

Както е посочено и в Методическите указания за изпита по химия, поместени в Справочника за КСК 2022 на МУ-Пловдив, при оценяването на логическа задача, каквато е Задача 3, се взема предвид не само изборът на правилен реакционен път, но и правилното изписване на химичните формули, изравняването на уравненията, отбелязване на условията, при които протичат реакциите и правилното систематично или тривиално наименование на получените продукти.

Максималният брой точки за тази част от изпита е 40, а в самата задача са изброени 10 критерия, на които трябва да отговаря търсеното съединение.

Изразените в сигнала възражения към отговора на изпитната комисия на Задача 3 касаят само една от изискуемите реакции, която дори не е част от преход, така че тя не се отразява и не може да доведе до цялостно невярно решение на задачата. Като вземем предвид, че цялата задача носи 40 от общо 100 точки, то относителната тежест на тази реакция е не повече от 18 стотни от крайната оценка (0,18).

На фона на изложените безпочвени обвинения срещу МУ-Пловдив, за нас буди недоумение изнесената от адв. Димитрова информацията, че 80% от решилите задачата кандидати не са отговорили съобразно отговора на изпитната комисия, след като към настоящия момент МУ-Пловдив не е изнесъл официални резултати от изпита по химия, проведен на 01.07.2022 г. На този етап подобно твърдение представлява груба спекулация с цел да бъде уронен престижът на МУ-Пловдив.

Необяснимо е обвинението за наличие на корупционна схема и предварително изнасяне на отговорите на изпитните тестове. Подобно изтичане на информация е невъзможно, нито има данни за такова. В МУ-Пловдив е създадена утвърдена и действаща процедура за провеждане на КСК, която достатъчно прозрачно и сигурно създава условия за запазване в тайна на тестовите въпроси до последния момент, а също и анонимността на кандидатите. Изпитните варианти се съставят само от председателите на изпитните комисии по биология и химия и са известни единствено на тях.

В деня на самия изпит се верифицират отговорите. Извършва се двойна проверка на анонимните писмени работи, а при необходимост и арбитриране преди нанасяне на оценките. Това са дейности, извършвани от цялата изпитна комисия по съответния предмет, наброяваща 12 човека. Прозрачността и споделената отговорност са повече от ясни. Всеки участващ в кампанията носи своята отговорност и е запознат с това. Председателите на изпитните комисии са известни и определени с решение на Ректорски и Академичен съвет. Те организират работата на комисиите.

Предвид изложеното в сигнала безпочвените твърдения очевидно целят дискредитиране и накърняване доброто име на МУ-Пловдив.

Медицински университет – Пловдив провежда отговорно своята кандидатстудентска кампания и спекулации за допускане на "грешки“ при "всяка КСК“ са несериозни и тенденциозни. Отново се прокрадва "информираност“ от анонимни източници, които явно смятат, че с разпространяване на внушения, без каквито и да е доказателства, могат да оспорват коректността и надеждността на университета. Резултатите обаче показват запазване на висок интерес към висшето училище, което през годините се е доказало като лидер в обучението по медицина и свързаните с нея специалности.

Относно ползването на допълнителни листове от кандидат-студентите следва да се има предвид, че изпитният комплект представлява обособен свитък, съдържащ напечатани задачите по химия и празни листове за разписване на отворените въпроси. За Задача 3 са предвидени 3 страници белова и 1 страница чернова, които обективно са напълно достатъчни на кандидатите, за да я решат.

За горното кандидат-студентите са многократно информирани. При инструктажа и раздаване на изпитните материали на кандидат-студентите квесторите съобщават и разясняват, че всички материали за работа са в комплекта и няма да им бъдат раздавани допълнителни материали (листове) предвид факта, че изпитът по химия е под формата на тест. Ето защо допълнителни листове не се предвиждат. Това условие за провеждане на кандидатстудентските изпити в МУ-Пловдив е от няколко години и кандидатите, а също учителите, които ги подготвят, са наясно как са протичали през миналите години изпитите, вкл. изпитът по химия, и че допълнителни листове извън включените в свитъка не се предоставят.

При широката предварителна разгласа на посочения формат за провеждане на изпита по химия в МУ-Пловдив и характера на изпитните задачи, считаме, че не е засегнат интересът на кандидатите. И това поставя всички кандидати при еднакви условия.

Предвиденото време, с което разполагат кандидатите, също е съобразено с прецизно попълване на тестовете. Съобразяването с определен формат, коректното му попълване за определено време, както и проявата на психическа устойчивост и съобразителност, са търсени качества за нашите студенти. Провеждането на изпит само по себе си поставя всички в стресова ситуация, но как ли биха се справили след това тези кандидати по време на следването си с около 50 изпита и още по-важно – по време на всички стресови ситуации, на които ще ги подложи медицинската професия?

В заключение считаме, че всички твърдения, съдържащи се в подадения сигнал, са неверни и неаргументирани".


Още по темата: общо новини по темата: 2
07.07.2022 »
06.07.2022 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Природни стихии
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: