МБМД: Следващият кмет ще е кандидатът на ГЕРБ

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (26)
17:39 / 23.03.2011
3977
Макар да е най-популярен сред пловдивските политици, Славчо Атанасов нямал никакъв шанс за втори мандат, най-много да стигнел до балотаж. Сигурно било, че следващият кмет ще е кандидатът на ГЕРБ. Това сочат както резултатите от представителното социологическо проучване на МБМД, проведено в средата февруари сред 1014 пълнолетни пловдивчани, така и анализът на директора на социологическата агенция Мира Радева.  

Тя припомни, че още през май 2007 г. в направено по поръчка на СДС проучване МБМД за първи път прогнозира, че районният кмет на "Тракия" Славчо Атанасов ще е бъдещият кмет на целия град. Вероятно затова ГЕРБ не идзигнали своя кандидат, а застанали зад него. 

Единственият му шанс, ако се кандидатира, пак да успее е ГЕРБ отново да го подкрепи. Но на всекиго било ясно, че след разрива и подмяната на тогавашния вот, това нямало как да се случи.

В сравнение с паралелни изследвания в другите областни градове, пловдивчани са по-големи оптимисти за бъдещето на града си, повече от всички други  подкрепят управлението на ГЕРБ и правителството на Бойко Борисов. Тези политически нагласи се определяли предимно от по-младите, по-образованите и хората с по-високи доходи.

За мнозинството местните избори наесен са много важни. Близо 70% са заявили, че ще гласуват, макар че 26 нта сто все още не знаят за кого точно. 27% желаят преизбирането на сегашния кмет, а 44 на сто искат промяна. 34 на сто смятат, че Славчо Атанасов се концентрира върху важните за града проблеми, а 41 на сто са на мнение, че по-скоро се занимава с незначителните неща.

Мира Радева е почти убедена, че неговата лична  популярност не може да надмине електоралната сила на ГЕРБ.

На въпроса "Ако изборите за кмет бяха днес, за кого бихте гласували?" 25,8% отговарят - за кандидата на ГЕРБ, Славчо Атанасов събира 17,7%, а човек на БСП - 4,2%; 18,7% са отговорили: "За личност, която харесвам, независимо от коя партия е."

Това би било максимумът за Атанасов, защото в тези проценти влизали и БСП-симпатиите, които в реална обстановка ще подкрепят своя си кандидат.

Други имена няма, защото кандидатите са неясни. Това според Радева било обида към избирателите. Обяснението на централите, че не бързали да ги казват, за да не почнат отсега да ги заливат с помия, било наивно. И последния месец да станели ясни, това нямало да ги спаси от компромати, сега поне ще има време да отговорят. Хората трябвало да опознаят кандидатите.

Изследването не е по партийна поръчка, а е част от маркетингово проучване, възложено от три мощни международни компании.

Този браузър не поддържа видео елемента.


ГЕРБ кандидат кмет


Източник: ПОТВ

Виж коментарите (26)
Още новини от Новини от Пловдив:
Това е 19-годишният "Шумахер" от Пловдив, син е на известен нотар...
Катастрофа на известно кръстовище в "Северен"
Кметът на "Южен" за фирма, строяща жилищна сграда: Издадохме пред...
ПП-ДБ: Повече държавна помощ за родителите е грижа за децата
Четвъртокласник от Пловдив впечатли единствения български капитан...
Богослов: Николай Пловдивски се заиграва с евроатлантизма, но не ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).