ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Легендата за Орфей и Евридика оживя на Античния театър
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:25 / 17.06.2019Коментари (2)8141
© ПОТВ
Легендата за Орфей и Евридика върна в миналото 3000 зрители, дошли на Античния театър да гледат едноименната опера на Глук, поставена от световноизвестния режисьор, сценограф и хореограф Стефано Пода в рамките на фестивала Opera Open. 

257 години след първото поставяне на операта "Орфей и Евридика" във Виена, произведението бе адаптирано за пловдивския Античен театър. Стефано Пода е избрал произведението специално за сцената, вдъхновен от богатото наследство на тракийските земи. Митологичните сцени са пресъздадени със съдействието на специалисти по специални ефекти от киноцентър "Бояна". Стефано Пода споделя, че е впечатлен от уменията на българските майстори, които правят декори за филми и за сценични изкуства. Истински вода, огън и морски пясък на античната сцена заедно с песенния разказ на легендата и танца пренесоха зрителите в древността. 

"Орфей и Евридика" е първата от "реформаторските" опери на Глук, с които  композиторът, фокусирайки се върху стойността на музиката, словото и театъра, поставяйки основата на операта, както я познаваме днес. Сюжетът проследява изпитанията, които Орфей трябва да преодолее, преминавайки през Царството на мъртвите, за да стигне до Елисейските полета, където е сянката на неговата любима Евридика. По пътя той среща Призраци, Фурии, сенки на Герои и Героини, за които Стефано Пода като хореограф използва цялата балетна трупа на Опера Пловдив, както и допълнителни участници, подбрани с кастинг от десетки желаещи да участват в продукцията на Античния театър. Хорът, дирижиран от Драгомир Йосифов, също изпълнява сложни музи кални и театрални задачи.

Трогнати от мъката на Орфей, боговете на безплътните сенки Аид и Персефона  позволили на певеца да изведе любимата си, при условие, че няма да се обръща към нея, докато стигне светлината. Но Орфей не издържал на изкушеното и, вървейки по стръмната и мрачна пътека, се обърнал към своята Евридика. В същия миг тя полетяла завинаги обратно в подземното царство.  

Ролята на Орфей бе изпълнена премиерно от италианеца Антонио Джованини - един от най-рядко срещаните оперни гласове - контратенор. В ролята на Евридика бе Мария Радоева – една от най-талантливите певици, учили при Райна Кабаиванска.  Амур (Любовта) е солистката на Опера Пловдив Светлана Иванова, съобщава ПОТВ. 

Традиционно постановките на Стефано Пода предизвикват интерес в световните оперни среди и премиерата на "Орфей и Евридика" бе посетена  от чуждестранни журналисти, ръководители на оперни театри от Италия,  международна оперна публика, включваща организирани групи от Франция и дори гости с аристократични титли. Спектакълът ще бъде повторен и на 24 август в рамките на Opera Open 2019.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 17.06.2019 г.
0
 
 
Кой малоумник допусна на Античния театър в Пловдив да се изсипят тонове пясък и вода и за капак да гори огън? Нина Найденова да е чувала нещо за архитектурни паметници на културата и специален режим на съхранение? В Италия няма да разрешат на Стефано Пода такава вандалска експлоатация на културното наследство, затова е дошъл тук да си разиграва коня.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Животните на Фокус
Туризъм
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: