Културните институции на Пловдив с общ проект

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
11:51 / 05.04.2022
1527
Община Пловдив спечели проект "Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места", който беше представен на пресконференция в заседателната зала на пл. "Стефан Стамболов" 1. Проектът е на стойност781 550 лв., като финансирането е по Норвежката програма. Предстои да се подпише договор с Министерство на културата, което е управляващ орган, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Особено ми е приятно да видя седнали един до друг директорите на културните институции на град Пловдив. Това показва, че работим в правилната посока. В началото на мандата казахме, че ще работим в полза на културата и Пловдив получава непрекъснато награди, музеите се развиват, увеличават се посетителите. Благодаря на всички вас и на г-н Панов и искам да уверя пловдивчани, че няма да спрем до тук, а ще продължим да затвърждаваме, че Пловдив е най-добрият град за живеене в България. Това, което правим, остава за града, за пловдивчани, за поколенията" - каза кметът Здравко Димитров

Проектът ще се развива на три нива: дигитализация и обновяване на пространства, изработване на дигитална стратегия за привличане на посетители, създаване на единно мобилно приложение за всички културни институти, обясни зам.-кметът по култура Пламен Панов. Идеята да се включат игрови елементи в неигрови контекст и да се направи комбинация между реалност и интерактивност. Така, влизайки в един музей и спирайки се пред един експонат, освен информация за конкретния обект през телефона или таблета посетителят ще може да отиде в друг музей, в който има допълнителна информация. Новите технологии ще повиши изживяването на посетителя, убеден е Панов. След пет години, когато изтича срокът на устойчивост, към проекта ще бъдат включени и недвижимите паметници.

Как конкретно ще участват музеите и галериите:

Стефан Шивачев, РИМ: Реновиране на зала "Съединение", включване в приложението на четирите експозиции, които се намират на четири места в центъра на града.

Костадин Кисьов, РАМ: Ще имаме възможност за немалка сума да изградим климатизация за книгохранилището на нашата библиотека, в която има 30 000 тома и която е комплектована в продължение на 140 години. Предвиждаме реновиране и подмяна на осветлението с по-икономично и издържано в художествено отношение.

В проекта за добавена реалност сме предложили няколко пункта и експоната, например към Панагюрското съкровище да има автентичен разказ на откривателите и документи. 

Ще представим полихронна визуализация на римски статуи, капители, колони, надгробни плочи от мрамор и глинени съдове, които преди 2000 години са били пълноцветни. Това няма да е игра или измислена възстановка, а възстановка на база научни изследвания

Димитър Минев, НБ "Иван Вазов": Имаме отношение към визуализацията, защото сме дигитализирани. Библиотеката е донор на проверено, истинско съдържани. Приложението, за което говори г-н Панов за координация между културните институции, е да се представи многоликата история на Пловдив. За ремонт или освежаване не сме заложили средства, ще участваме в интерактивната част.

Ангел Янков, РЕМ: Предвиждаме да финализираме база-2 на ул. "Съборна" 20, където ще има подобаваща експозиция с учебен център - витрини, оборудване на работилница за деца, интерактивен център. Тук ще бъдат представени дарените над 1000 ютии от художника Димитър Добрев. Успоредно с това ще участваме в приложението с интерактивна карта на етнографските области – колкото по-голяма, толкова по-впечатляваща ще бъде – носии, облекло, храна... С натискането на 1 бутон ще може да се види всичко това.

Огнян Тодоров, РПМ: Всички културни институции имат уникални експозиции и с интерактивните елементи ще ни изстрелят в космоса. Ние ще заложим на представянето на три категории видове - редки, защитени, най-атрактивни. Смятаме, че ще се получи доста добра реакция от посетителите. Дълбоко вярвам, убеден съм, че това е стъпка в правилното направление, в което вървим

Елена Кантарева-Дечева, ОИ "Старинен Пловдив": Няколко обекта ще бъдат включени, два от които са експозициите на Златю Бояджиев и Димитър Киров. Предвиждаме надграждане на съществуващата виртуална и добавена реалност за Епископската базилика и Малката базилика. 

Красимир Линков, ГХГ: Като малки всички рисуваме, после забравяме, нашето желание е да приобщаваме публиката от най-ранна възраст, с различни способи. Изобразителното изкуство иска да си отворим сетивата, затова ще закупим информационни станции, където чрез игрови елемент да се общува с изкуството, от друга страна – посетителят да се образова, да ги поставим в контекста на българското изобразително изкуство. 

Поставяне на пловдивското изкуство в контекста на европейското и световното изкуство – например, в тази станция произведение на българския импресионизъм ще се съпоставя с импресионизма в Европа, част от световно културно наследство. Вече имаме разговори с някои европейски музеи.

Подробности гледайте в прикаченото видео!


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Непълнолетни със срамна постъпка в Пловдив
ГЕРБ в "Тракия" с доброволческа инициатива в "Парк 2019"
Официално: Съобщиха скоростта на джипа от катастрофата с двама за...
Безцеремонно паркиране върху новите павета на ремонтираната Градс...
Синдикалист: Когато разбрахме за случая, бяхме шокирани
Верижна катастрофа на Околовръстното на Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).