Генералният консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю и съпругата му Синем Кюнгерю представиха пред пловдивски журналисти книгата "Турската кухня". Тя съдържа стотици рецепти на традиционни ястия от южната ни съседка от Османската империя до наши дни. Книгата е специално библиотечно издание и единственият й екземпляр ще се съхранява в генералното консулство в Пловдив.
Отпечатана е по повод Седмицата на турската кухня, която се провежда от 21 до 27 май в цял свят под егидата на турския президент Реджеп Таип Ердоган и съпругата му Емине Ердоган. Друг екземпляр, по-обикновено издание, предстои да бъде подарен. Пред журналистите бяха представени пет традиционни турски ястия, включени в книгата, предаде репортер на Plovdiv24.bg.
Представеното меню е характерно за района на Истанбул - предястията са сарми с лозов лист и вишни, артишок със зехтин, основните ястия лаврак със задушени зеленчуци и любимото ястие на султаните от ХIХ век агнешко/телешко върху канапе от патладжани, десертът по традиция е ашуре. Синем Кюнгерю обясни, че менюто е специално подбрано и не е идентично с класическото обедно или вечерно меню. Вековната традиционна турска кухня съвпада със съвременните разбирания за здравословна и качествена храна.
Петспепенното меню бе приготвено от известния шеф Рамзи Гюрен, който поддържа собствен блог и страница в интернет с над 200 000 последователи.
Десертът ашуре трябва да се подели поне с още 10 семейства. Свързан е със сподяленото, единството и солидарността, които се виждат в Пловдив, каза генералният консул Корхан Кюнгерю.
Дипломатът съобщи, че се работи по разкриването на авиолинии от Пловдив до Истанбул и Бурса, но към момента няма конкретно развитие по темата.