ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Кръгла маса събира представители на различните сектори в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:00 / 03.06.2021Коментари (0)1007
Днес в Малката базилика Пловдив ще се състои кръгла маса по темата за управлението на отпадъци и общата ни (без)отговорност към тях.

Дискусията е организирана от сдружение БГ Бъди активен и е част от дейностите по проект Партньорство за красива и чиста България, част от дългосрочната програма "Място България".

Събитието е част от фестивална програма "Град след пандемия“, която се случва в града в рамките на месеците април, май и юни.

Кръглата маса “Споделена отговорност за устойчиви градове -  добри практики, предизвикателства и визия“ ще дискутира въпроси свързани с управлението на отпадъците, споделяне на добри практики и иновации в общините, информираност, успешни партньорства между бизнес, институции и граждани, нуждата и проблемите свързани с рециклиране, неясната и ниска информираност относно споделена отговорност за устойчива и чиста градска среда.

Във форума участие да вземат са поканени представители на секторите бизнес, администрация, НПО, фирми за оползотворяване на отпадъците граждани и зелени активисти.  

В дискусиите ще бъдат споделени добри практики от всеки сектор, както и добри примери за кроссекторно партньорство, ще бъдат разгледани принципите и законодателството за предоставяне на информация на гражданско общество, както и  възможности за насърчаването на междусекторно партньорство в изработването на стратегии и политики по управлението на отпадъци.

Потвърдили своето участие до този момент са Анести Тимчев - зам.-кмет Екология и здравеопазване на Община Пловдив; Вяра Колева - директор Дирекция "Екология и управление на отпадъците"; Йордан Йорданов - кмет на Община Добрич; Елеонора Юрукова - старши експерт, отдел "Управление на отпадъците и опазване на почвите" РИОСВ Пловдив; Силвия Георгиева - изпълнителен директор на НСОРБ; Цветанка Микова - Асоциация на Специалистите по Управление на Околната Среда; Стафка Мазева Експерт по събиране, сортиране и извозване на отпадъци, MAXCOM; Николай Михайлов - Консултант устойчиво развитие Denkstatt; Илиян Илиев -Обществен център за околна среда и устойчиво развитие – Варна; Вера Маркова -Green Revolucia.

"Подобни срещи и дебати наистина трябва да се случват, защото въпросите по управлението на отпадъците  са съществени и те трябва да получават отговори. Няма нерешими въпроси.", каза Румяна Киризиева от сдружение БГ Бъди активен  

"Със събитието целим промяна на представите на местните администрации и жители относно начина, по който физическите пространства могат да се използват, облагородяват и поддържат, както и как градовете и начинът ни на живот влияят върху общото ни здраве и добруване. За да може да има промяна обаче трябва да има и добра информираност относно разпределението на отговорността за опазване и поддържане на средата ни чиста.

Един от основните проблеми е ниската информираност на гражданите относно това как работи системата за управление на отпадъците както на национално, така и на регионално ниво. Решението се крие в познаването на собствените ни споделени права и ангажименти като граждани, бизнеси или администрация, които не просто да познаваме, но и изпълняваме активно, за да станем работещото звено от системата и така да я задвижим към подобрение и промяна“.

“Място България" е дългосрочна програма на “БГ Бъди активен" за промяна на публичните пространства в малки и големи населени места чрез активизиране на местните общности, използвайки  подхода на т.нар. placemaking (местоправене).     

От 2017 г. до сега  благодарение на програмата са обновени мета в 23 селища в цяла България. Част от “_Място България" бяха и дейностите от платформата "Аз, Ти, Пловдив!“, за чиста Европейска столица на културата 2019.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: