Кръгла маса на тема устойчиви градове събира представители на различните сектори в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:24 / 20.05.2021
1210
На 3-ти юни в Малка базилика Пловдив ще се състои кръгла маса по темата за управлението на отпадъци и общата ни (без)отговорност към тях.

Дискусията е организирана от сдружение БГ Бъди активен и е част от дейностите по проект Партньорство за красива и чиста България, част от дългосрочната програма "Място България".

Събитието е част от фестивална програма "Град след пандемия“, която се случва в града в рамките на месеците април, май и юни.

Кръглата маса “Споделена отговорност за устойчиви градове -  добри практики, предизвикателства и визия“ ще дискутира въпроси свързани с управлението на отпадъците, споделяне на добри практики и иновации в общините, информираност, успешни партньорства между бизнес, институции и граждани, нуждата и проблемите свързани с рециклиране, неясната и ниска информираност относно споделена отговорност за устойчива и чиста градска среда.

Във форума участие да вземат са поканени представители на секторите бизнес, администрация, НПО, фирми за оползотворяване на отпадъците граждани и зелени активисти.  

В дискусиите ще бъдат споделени добри практики от всеки сектор, както и добри примери за кроссекторно партньорство, ще бъдат разгледани принципите и законодателството за предоставяне на информация на гражданско общество, както и  възможности за насърчаването на междусекторно партньорство в изработването на стратегии и политики по управлението на отпадъци.

Потвърдили своето участие до този момент са г-н Анести Тимчев - зам. Кмет Екология и здравеопазване на Община Пловдив; Вяра Колева - директор Дирекция "Екология и управление на отпадъците"; Йордан Йорданов - кмет на Община Добрич; Елеонора Юрукова - старши експерт, отдел "Управление на отпадъците и опазване на почвите" РИОСВ Пловдив; Силвия Георгиева - изпълнителен директор на НСОРБ; Цветанка Микова - Асоциация на Специалистите по Управление на Околната Среда; Стафка Мазева Експерт по събиране, сортиране и извозване на отпадъци, MAXCOM; Николай Михайлов - Консултант устойчиво развитие Denkstatt; Илиян Илиев -Обществен център за околна среда и устойчиво развитие – Варна; Вера Маркова -Green Revolucia.

"Подобни срещи и дебати наистина трябва да се случват, защото въпросите по управлението на отпадъците  са съществени и те трябва да получават отговори. Няма нерешими въпроси.", каза Румяна Киризиева от сдружение БГ Бъди активен  

"Със събитието целим промяна на представите на местните администрации и жители относно начина, по който физическите пространства могат да се използват, облагородяват и поддържат, както и как градовете и начинът ни на живот влияят върху общото ни здраве и добруване. За да може да има промяна обаче трябва да има и добра информираност относно разпределението на отговорността за опазване и поддържане на средата ни чиста.

Един от основните проблеми е ниската информираност на гражданите относно това как работи системата за управление на отпадъците както на национално, така и на регионално ниво. Решението се крие в познаването на собствените ни споделени права и ангажименти като граждани, бизнеси или администрация, които не просто да познаваме, но и изпълняваме активно, за да станем работещото звено от системата и така да я задвижим към подобрение и промяна“.

“Място България" е дългосрочна програма на “БГ Бъди активен" за промяна на публичните пространства в малки и големи населени места чрез активизиране на местните общности, използвайки  подхода на т.нар. placemaking (местоправене).     

От 2017 г. до сега  благодарение на програмата са обновени мета в 23 селища в цяла България. Част от “_Място България" бяха и дейностите от платформата "АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“, за чиста Европейска столица на културата 2019.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
От ЕВН са изпратили заявление за нови цени на парното в Пловдив
"Мис България - Пловдив" 2024 е свикнала с нощните смени, работи ...
Руснака е в тежко състояние, опериран е по спешност в Пловдив
Майката на оцелялата от катастрофата на "Руски": Стана чудo!
Обилни валежи в Пловдив за сряда
Костадинов: За Пловдив нашата цел са 3 мандата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).