Кристално чистата планинска вода все по-близо до Пловдив!

Автор: Диана Бикова
Коментари (11)
16:23 / 14.07.2020
16926
Кметът Здравко Димитров и министърът на околната среда и водите Емил Димитров и директорите на РИОСВ, БД "Източнобеломорски район" и "Напоителни системи" обсъдиха питейната вода на Пловдив и европрограмите в сферата на екологията, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"На път е да се реализира проекта за водоснабдяване на Пловдив от яз. "Въча", за който кметът много пъти ми е говорил в парламента" - каза министър Димитров.

По думите му, ресурсът, който се освобождава, може да отиде за промишлеността, енергетиката, напояването. Министърът съобщи, че трите големи язовира в региона "Кричим", "Въча" и "Цанков камък" са пълни около 95-96% общо, а качеството на водата е много добро. 

Общината изпълнява 4 европроекта по ОПОС, единият от които е пред приключване. Министър Димитров посочи, че едното сметище в региона трябва да се затвори и култивира, тъй като капацитетът му е изчерпан, но на дневен ред излиза въпроса какво ще се прави с другото. 

"Трябва да се помисли за инвестиции, да се насочат повече вече извоювани европейски пари към вашия град" - препоръча Емил Димитров.

Министърът препоръча като приоритети почистването на коритото на река Марица и рехабилитация на каналите на "Напоителни системи".

Емил Димитров обеща, че ще помогне на кмета Димитров при реализиране на проекта за водоснабдяване от "Въча". Финансирането евентуално може да е чрез новия ВиК холдинг евентуално.

Plovdiv24.bg излъчи на живо брифинга. Ако желаете да бъдете уведомени при бъдещи излъчвания на живо, абонирайте се за нашия канал в Youtube Plovdiv24.bg или ни последвайте във Фейсбук: Plovdiv24.bg новини.


Виж коментарите (11)

Още по темата (75):
19.01.2024 Илия Зюмбилев: Голяма част от водоизточниците по поречието на Марица имат отклонения в качествата на питейната вода
20.04.2023 Водоснабдяването на Пловдив от "Доспат - Въча" става национален обект
20.04.2023 Министър в Пловдив заради проекта "Въча"
19.04.2023 Министър Шишков идва в Пловдив заради проекта "Въча"
15.01.2023 Ако вземем вода от това място: Няма да горят бойлери и перални, кожата и косата няма да се увреждат
16.02.2021 Каназирева отговаря на кмета защо Експертният съвет не прие прединвестиционните проучвания по проекта "Въча"
Още новини от Новини от Пловдив:
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).