Кристалина Георгиева представя Инвестиционния план за Европа в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:17 / 11.05.2016
2401
Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева ще представи Инвестиционния план за Европа, известен още като плана "Юнкер" пред представители на българския бизнес, правителството и местните власти на конференция в Пловдив. 

Георгиева ще говори за възможностите, които тази мащабна икономическа инициатива на ЕК създава за развитие на българската икономика и подобряване жизнения стандарт на всички българи.

Целта на форума, организиран от Представителството на ЕК в България, е да предостави практична информация как може да се кандидатства за финансиране по тази инициатива, както и как малките и средни предприятия могат да се възползват от нея.

Участие в дискусиите ще вземат и членовете на Европейския парламент Ева Паунова и Андрей Новаков, представители на Европейската инвестиционна банка, Министерството на финансите и на банките-посредници, както и управители на компании, които вече реализират одобрени проекти по плана.

Планът за инвестиции представлява амбициозен подход за насърчаване на предприемачеството в Европа без да се създава нов публичен дълг. Целта му е да преодолее спада от 15% на инвестициите в Европа между 2007 и 2014 година. 

Планът "Юнкер" е отворен както за частни предприемачи, така и за публични предприятия и общини, които могат да кандидатстват за финансиране с подходящи проекти.

На форума експертите ще представят условията за финансиране на инфраструктурни и иновационни проекти, Европейския портал за инвестиционни проекти и Европейския консултантски център по инвестиционни въпроси. Събитието ще открие г-н Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България.

Конференцията ще се проведе на 13 май, петък от 10:00 ч. в "Гранд хотел Пловдив" (бивш "Новотел").

Целта на плана "Юнкер" е да мобилизира поне 315 милиарда евро нови инвестиции за срок от 3 години. Само за първите няколко месеца стойността на одобрените за финансиране проекти достигна 82.1 милиарда евро, т.е. 26% от първоначалната цел.

В България се изпълняват 2 проекта за изгодно финансиране на малки и средни предприятия. Планът насочи 100 милиона евро към 1000 малки и средни фирми, и осигури 35 милиона евро за иновативни компании в България. Предстои подписването и на още един проект, благодарение на който общото финансиране, до което малките и средните предприятия в България ще имат достъп, е 199 милиона евро.

За т.нар. "инфраструктурен прозорец" на плана, при първоначалното набиране от България постъпиха проекти за саниране, за пътна и енергийна инфраструктура, за младежка заетост, водоснабдяване, преработка на отпадъци, като разглеждането и одобрението им предстои.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Кметът на Пловдив: При 200 км/ч е невъзможно
Отцепиха част от Цар Симеоновата градина!
Такситата в Пловдив искат да возят на по-високи тарифи
Инцидент в северната част на Пловдив!
Савина Петкова обясни за премахването на ранните и късните курсов...
Страхлив съдия се направи на Властелинът на пръстените


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).