Край на фалшивите извинителни бележки в пловдивските училища

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (14)
23:28 / 08.08.2017
27609
Край на фалшивите извинителни бележки в училище слага железен контрол, който се въвежда от септември в Пловдив. Джипитата ги задължават да пращат всеки амбулаторен лист за извършен преглед по електронен път в Регионалната здравна инспекция. Тя от своя страна ще сверява данните с постъпилите бележки в школата, за да се установи дали болничните са истински, уточни шефката на РЗИ в Пловдив д-р Ваня Танчева-Манчева.

Тя предупреди, че започват масирани проверки на общопрактикуващите лекари. Ако се установи разминаване в данните, значи ученикът не е бил болен и е отсъствал безпричинно от занятия. Тогава ще му се начисляват неизвинени отсъствия. В проверките ще участват здравни експерти, служители от "Социално подпомагане", службите на ГРАО в общината и МВР.

Контролът обхваща както семейните лекари, така и центровете за неотложна и спешна помощ. Още в края на този месец РЗИ ще разпрати до джипитата писма с указания. Те са длъжни да изпращат до здравната инспекция копие от амбулаторния лист по електронен път. Когато дадено хлапе занесе извинителна бележка, ще се прави сравнение в училище дали не е фалшива.

След проверката ще се установи колко от тях са истински. Д-р Манчева-Танчева обясни пред "24 часа", че за минало време няма как да се правят справки. Извън обсега на предстоящите проверки остават частните лекарски кабинети. Там обаче ходят най-много ученици, той като за прегледите не се изискват направления. Пловдив е първата област в страната, където стартират такива проверки. Те ще продължат до края на годината.

Виж коментарите (14)
Още новини от Новини от Пловдив:
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения в ...
Облачно ще е времето днес в Пловдив
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).