Крах на уличните ремонти в "Северен" заради договора с "ПиЕсАй"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:30 / 15.07.2008
1217
Огромни загуби търпи район "Северен" заради бездействието и лошата работа на старозагорската фирма "ПиЕсАй", която беше ангажирана с уличните ремонти в тази зона на града. Когато договорът с тях беше подписан в края на 2006 година, уличните дупки бяха малки, а сега вече са огромни кратери, разказва шефът на отдел "Инвестиционни проекти и техническа инфраструктура" в района - инж. Стоян Пеев. През отминалата 2007 година фирмата не е отремонтирала почти нищо от поетите по договор ангажименти. 36 улици са били включени в списъците за закърпване и преасфалтиране, от тях са били оправени едва три-четири от по-малките улички. За 2008 година колелото на Панаира е единственият обект, който е бил отремонтиран и завършен в почти цялостен вид от "ПиЕсАй". Започната и недовършена е улица "Победа" - една от основните артерии на района. Реконструкцията на ул. "Васил Левски" в отсечката от бул. "България" до площад Сливница /пред Новотела/ е от малкото завършени обекти в цялостен вид. Трагично е състоянието на улица "Тиса", където ремонтите са забавени заради разногласия с ВиК. Не е преасфалтирана в срок и улица "Оборище" /намираща се между "Победа" и "Средец"/. Нищо не е направила "ПиЕсАй" и по ремонта на Рогошко шосе. Да не говорим за по-малките вътрешни улички в квартал "Гагарин", където състоянието е като след бомбардировки, тревожат се в района. Многократни сигнали на граждани идват и за улица "Мизия", която е също обект на договореност с "ПиЕсАй", а също и за десетки други. Състоянието на улиците се влошава, за сметка на това цените на материалите се увеличават, коментира инж. Пеев. И ако преди две години цената е била една, сега уличните ремонти ще бръкнат още по-дълбоко в джоба ни. За да преодолеят донякъде забавянето и лошата работа на "ПиЕсАй", от района организират локални и спешни ремонти там, където е възможно да се насочат средства от ежегодната целева сума, която община Пловдив дава за спешни ремонти.

Трагично е състоянието и на ул. "Георги Бенев" в промишлената част на района, чиято реконструкция е започната през 2006 и която по договор е трябвало да бъде завършена още есента на 2007 г. От "ПиЕсАй" се оправдали, че има проблеми с газифицирането и кабелите с високо напрежение и не могат да продължат. Към момента близо 400 метра от отсечката между ул. "Васил Априлов" по посока на Стъкларския завод най-после са подготвени за полагането на последния слой асфалт. Заради прекратяването на договора, довършването и на тази улица ще се отложи за неопределено време.

Прекратяването на договора със старозагорската фирма е закономерен акт, но обявяването на нова обществена поръчка ще забави работата по ремонтите. Съществува реален риск състоянието на улиците да се влоши още повече, да изтървем сезона и зимата да ни свари неподготвени, опасяват се от районната администрация. Единствено по план, без проблеми и с добро качество засега се полагат тротоарните и паважните настилки, информират от района. Ангажиментът за това е на фирма "Драгиев и ко", която изпълнява договора си перфектно. В този смисъл е и заключението на надзорната фирма "Техностройконтрол" и експертите на администрацията, които периодично осъществяват контрол по изпълнението на ремонтите.

Район "Северен" е една от най-големите не само жилищни, но и индустриални зони в града. Лошата инфраструктура, разбитите пътища и липсата на адекватна и нормална комуникация рикошира в развитието на бизнеса. Стопира строежите в индустриалната част и влияе лошо на инвестиционните намерения на местните и гастролиращи предприемачи, тревожат се от администрацията.

160 улици с обща дължина 82 километра има на територията на район "Северен". Повече от половината от тях имат нужда от спешна и цялостна реконструкция. Последното асфалтиране на улиците в "Северен" е било преди около 30 години.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Областна администрация Пловдив с интересно предупреждение за Деня...
Първи подробности за евакуацията в най-голямата болница в Пловдив...
"Швейцарско сирене" по пловдивски булевард
Пригответе до 200 лева, ако искате да гледате на живо този грък в...
Шеметен първи юни, нови обекти и единствен по рода си MakeUp Mast...
Дебора минути преди делото: Готова съм психически за разпита


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).