Комунисти събират в Пловдив подписи срещу добива на шистов газ

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (10)
15:25 / 17.12.2011
2504
Днес, 17 декември 2011 г., на пл. "Централен" до входа на Градската градина в Пловдив, започна събирането на подписи в подкрепа на Меморандум и Закон за забрана на проучването и добива на шистов газ в България. Представители на Съюза на комунистите в България, "Че Гевара", неправителствени организации и безпартийни граждани се обединиха зад идеята за недопускане на частни интереси, които са във вреда на природата на България и които ощетяват българския народ. Подписката се радва на интерес от страна на пловдивчани. В листовките раздавани от активистите се казва: "Проучването и добивът на шистов газ замърсяват тежко и необратимо околната среда. Водата и почвата стават негодни за употреба. Активизират се земетресения и свлачища. Рязко се увеличава заболеваемостта и смъртността при хората и животните. Районите на добив постепенно се обезлюдяват и превръщат в пустиня".

"Американската корпорация "Шеврон" е известна с факта, че от години замърсява множество държави по света и безочливо отказва да плати за нанесените екологични щети (корпорацията е осъдена да плати 8 млрд. долара неустойки на Еквадор, но отказва да го направи). "Шеврон" ловко се възползва от неинформираността на обществото и, обещавайки печалби, бързо завладява нови и нови полета, които след това се превръщат в пустини. Известен е и горчивият опит на САЩ, където населението е тровено в продължение на десетилетия без никой да поеме отговорност за това.

Съюзът на Комунистите в България осъжда това решение на правителството и застава срещу интересите на едрия капитал, целящ да експлоатира до дъно всички ресурси на земята, независимо от екологичните последствия.

Виж коментарите (10)
Още новини от Новини от Пловдив:
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).