Кметът откри първото в страната отделение за долeкуване на туберкулозно болни

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
15:35 / 27.06.2011
2952
Днес кметът Славчо Атанасов откри ново отделение за рехабилитация на преболедували от туберкулоза и тежки белодробни заболявания на територията на пловдивската Белодробна болница, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Отделението ще разполага с 20 легла, които са за сметка на леглата за активно лечение в двете стационарни отделения. Новоразкритие легла за долекуване ще бъдат разположени на втория етаж, където ще има 10 легла за преболедували от туберкулоза и на третия етаж-10 за неспецифични белодробни заболявания.

"Кадровото отделение е обезпечено с двама лекари, четирима рехабилитатори и една медициска сестра. Дейността му ще се осъществява по отношение на електролечението и кинезитерапията. Основен акцент ще се поставя върху дихателната рехабилитация и инхалационната терапия", каза директорът на Белодробната болница д-р Янка Барганова. 

Стана ясно, че обезпечеността с апаратура е съгласно изискванията на медицинския стандарт по физикална и рехабилитационна медицина: апарати за ниско, средно и високочестотни токове, апарати за магнитотерапия, за ултразвукова терапия, за лазертерапия, инхалатори, дренажни легла, корани на Синклер, шведска сетна, вибромасажори, бягаща пътека, велоергометър и тренировъчни приспособления.

На откриването на първото в страната отделение за долeкуване и физиотерапия на преболедували туберкулоза, присъстваха кметът Славчо Атанасов, зам.-кметовете Александър Долев и Александър Константинов, районният кмет на "Тракия" Гиньо Матев и общинската съветничка д-р Лилия Учкунова.

Не беше подмината и темата за писмото, с което Общината ще сезира СЗО и Глобалният фонд за борба с маларията, туберкулозата и СПИН-а, за което вече Plovdiv24.bg. писа. Мненията на всички присъстващи, относно препоръката на държавата - терапията на пациентите, болни от туберкулоза, да се поеме от други лечебници бяха, че това е недопустимо.

"Туберкулозата е заболяване, което има специален епидемиологичен режим. Пациентите се изолират и не могат да се смесват с другите потоци", поясни д-р Барганова

"Ще се борим като лъвове за тази болница. Отказът на държавата да покрие дълговете на здравното заведение и по този начин да се затвори диспансера, е геноцид над пациентите. Сигурен съм, че след като изпратим нашето писмо, Европа ще задължи българската държава да финансира здравното заведение", категоричен беше в своето емоционално изказване кметът Атанасов. 

Той уточни още, че въпреки скромният на пръв поглед ремонт на диспансера, изразяващ се като цяло в смяна на дограмата, измазване на цялото здравно заведение и покриване на задължения към кредитори, последните три години от неговия мандат, Общината е вложила 2 500 000 млн.лв. за "Кудоглу". 

"Изниква реторичният въпрос: толкова ли е бедна българската държава, че да не предостави 2 млн.лв., с които да се спаси болницата и които, повтарям, дължи на здравното заведение? Това в момента е най-добрата белодробна болница в България, която се намира на няма и 200 м от най-голямата ромска махала в Европа, където знаете, процентът на болните от туберкулоза е доста голям", коментира още развълнуван кметът.

Годишно през Белодробният диспансер минават около 2500 пациента, 370 от които с активна туберкулоза. Болницата разполага с 135 легла.


Този браузър не поддържа видео елемента.


(C) ПОТВ

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Цвета Караянчева в община "Родопи": Имаме амбиция за открито упра...
Загадка от "Кючука": Кой е с предимство?
Чудесни новини за детето, малтретирано в Пловдив: Добре е и ходи ...
Наглостта на тарикатите в Пловдив няма край
Неприятно преживяване за десетки пътници, решили да пътуват с бър...
Аварии оставиха хиляди в Пловдив и областта без вода в почивния д...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).