Кметът: Ще направим всичко възможно, за да реализираме мащабния проект "Въча"!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
13:22 / 27.02.2012
5000
"От началото на мандата работим по рестартирането на мащабния проект "Въча", при това без да вдигаме излишен шум около това, съобщи днес кметът Иван Тотев, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Смятам, че това е една много важна обществена тема. През миналата седмица имах среща със заместник-министъра на Регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев. Днес получихме писмо за създаване на работна група, която ще включва представители както на Министерството, така и на Община Пловдив. Ще бъдем един активен партньор по този проект.

Подготвяме документацията и съответните процедури за повторен експертен съвет, на който да бъде приет идейният проект за "Въча". Вече дори имаме няколко варианта за финансиране - Световната банка или инвестиционен фонд, а не по оперативна програма. Симидчиев заяви категорична позиция за ревизиране на проекта. Това, че някои смятат цялото начинание за химера, няма да ме откаже да работим за реализацията му. Автомагистрала "Тракия" също е била химера преди 50 години. През юни 2011 г. проведохме експертен съвет, на който имаше забележки от няколко министерства. Оттогава текат съгласувателни процедури за отстраняване на грешките с фирмата, изпълняваща идейния проект. Уверен съм и смятам, че в следващите няколко месеца ще имаме одобрен идеен проект. В рамките на 12 месеца след това трябва да има и технически такъв. Без тези стъпки няма как да има и реално изпълнение. Такава е процедурата по Закона за обществените поръчки. 

Ще работя този проект да се случи. Сумите, които се спрягат за "Въча" и реализирането му, не могат да бъдат съвсем точни към настоящия момент, затова те са изключително приблизителни, но все пак те са от порядъка на 150 милиона лева. Това, което в момента изработваме като проект, е само до Пловдив с отклонения към всички общини по трасето" изчерпателен бе Тотев.

Чрез проекта "Водоснабдяване на Пловдив и прилежащите общини от каскада "Въча" ще бъдат водоснабдени общо 22 населени места. Той би осигурил чиста питейна вода за около 750 000 души. Припомняме, че още в края на 2008-ма година Министерството на регионалното развитие и благоустройството възлага с договор изготвянето на идеен и технически проект за обекта на "Фейбър Монсел" ООД, клон България (по настоящем "АЕКОМ" ООД - клон България).

Виж коментарите (4)

Още по темата (75):
19.01.2024 Илия Зюмбилев: Голяма част от водоизточниците по поречието на Марица имат отклонения в качествата на питейната вода
20.04.2023 Водоснабдяването на Пловдив от "Доспат - Въча" става национален обект
20.04.2023 Министър в Пловдив заради проекта "Въча"
19.04.2023 Министър Шишков идва в Пловдив заради проекта "Въча"
15.01.2023 Ако вземем вода от това място: Няма да горят бойлери и перални, кожата и косата няма да се увреждат
16.02.2021 Каназирева отговаря на кмета защо Експертният съвет не прие прединвестиционните проучвания по проекта "Въча"
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).