ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Кметът: Разкопките пред Пощата - перлата в короната на Площада
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:57 / 12.06.2012Коментари (9)5768
© Plovdiv24.bg
Със символична първа копка кметът Иван Тотев даде старт на археологическите разкопки до Пощата, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Градоначалникът направи това с ръководителя на проекта археолог Елена Кесякова.

Тотев отбеляза със задоволство факта, че това са първите за града ни от много години насам случващи се разкопки. Проекътът е изключително важен за старта на реновацията на Централния площад и е част от концепцията на новата управа за опазването и развитието на недвижимото културно наследство в Пловдив.  

В заградената вече зона от около 400 кв.м между сградата на Пощата и Цар Симеоновата градина се очаква да се открият западните пропилеи (единия от централните входове на античния Форум), които се намират на около 3 м. в земята. Общината има финансовата подкрепа на държавата, ако на мястото се открият ценни археологически разкопки, които ще се нуждаят от консервация и реставрация, съобщи още градоначалникът.

"Този обект ще е перлата в короната на Централния площад на Пловдив", убеден е той.

Както вече писахме, началните разкопки ще стартират с изнасяне на грубите материали като част от настилката и земните пластове. До към 2.5, 3 м ще копае тежката техника, а след това работата ще продължи с ръчния труд на археолозите и работниците, наети от бюрото по труда, които ще получат своите възнаграждения по оперативна програма "Човешки ресурси".

Очаква се в рамките на следващите 2-3 месеца да се наблюдава какво ще "излезе" като археологически разкопки и към края на лятото да стартира конкурс за цялостното проектиране на Централния площад.


(c) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 266
22.02.2024 »
24.09.2023 »
18.06.2023 »
29.04.2023 »
04.07.2022 »
19.04.2022 »
предишна страница [ 1/45 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-3
 
 
един площад имаме и него ще затрият, от другата страна на пощата си стои една дупка сигурно 30-40 г.,че и градината ще осакатят,а каква е тая глупост да събарят пощата барят пощатата
+3
 
 
Браво , най-после се намери човек, който е наясно с това какво притежава Пловдив, какво може да го измъкне от блатото и какво може да му даде едни гърди в развитието си пред останалите. И не на последно място -да се уважава историята. Не знам какъв човек трябва да си, за да позволиш такива ценности да се използват за тоалетни, а не да се разглеждат от милиони туристи. Браво !!! Но аз имам няколко въпроса ! 1.Какво се случва с намерението на общината да замени терените около пощата с частния собственик-останалата част на агората ? 2.Какво се случва с Малката базилика, имаше осигурено финансиране от една американска фондация ? 3.Какво се случва с Небет тепе-трябваше лятото да се кандидатства по Норвежката програма ? 4.Какво се случва с Източната порта-общината чака да получи собствеността от държавата, а после какво смята да прави ? 5. Дянков обещавал ли е средства за културните паметници на Пловдив ? В една друга медия се появи цифра в размер от 10 млн ? Това вярно ли е ? Ще се радвам, предполагам и не само аз... ако зададете тези въпроси на Стоянов или на Тотев !!!
+3
 
 
Пожелавам успех на археолозите. Дано да се случи нещо хубаво.
+1
 
 
Сега е момента да се разкарат грозните комунистичекси паметници - пощата и 'партийния дом'.
+2
 
 
На кривата пощенска марка Централна Поща и е виновна...Тази сграда ако и се промени малко външния вид ще стане чудесна градска зала.
+2
 
 
Успех на начинанието. Само заради тези действия ще гласувам пак за този човек. Управата на града СПИ последните 50-60 години - и по комунизма и след 1990 година - никой не направи почти нищо за НАЙ-ГОЛЯМОТО богатство на Пловдив. Това е нещото което може да ни превърне в модерен туристически град... всичко друго е битовизъм!!!
+3
 
 
Несъмнено добро начинание, но разкритията няма да са пълни.Мястото е ограничено и не дай си боже южната извивка на Римския стадион да навлиза под пощата или да "отива" към "Гладстон". В тоя град открай време няма пълна визия и идея за използване капацитета на това, което е под центъра на Пловдив.Всеки градоначалник си идва с капацитетите покрай него, взема и проправя някакви свои идеи, а цялостна концепция за разкриване на културно историческото наследство липсва.Е затова и тая идея няма да е реализирана пълноценно. Как толкова години сума ти кметове не разбраха, че каквото и да се прави под площад "Централен" то пречка се явява сградата на централна поща. Тя трябва да се откупи и да се събори.Пари може да се искат и от държавата за тази цел. На всичкото отгоре визията и изобщо не се вързва с останалите сгради около нея.Тя стои като една кръпка а под нея не се знае какво лежи.Ако целия площад, заедно с терена на същата тая поща се разкопае центъра на Пловдив ще стане уникален.Това ще бъде един огромен музей на открито и ако всичко това се върже с разкопките северно от католическата църква,"Одеона" и т.н. при една добра реклама може да води хиляди туристи дневно в града ни. Може, ама се иска стратегия за дълги години напред независимо от това кой кмет, с коя партия влиза на власт.Това , което сега ще се направи все пак е нещо, но и твърде малко за ни постави в графата на градовете имащи такива дадености и възползвали се от тях..
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Облагородяват Градската градина
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: