Кметът: Проблемът е голям, дано няма катаклизми!

Автор: Диана Бикова
Коментари (1)
11:09 / 30.09.2022
9357
Темата за птичките по река Марица превъзбуди пловдивските общински съветници, които си спретнаха шумна дискусия с размяна на реплики с политически привкус. Това стана при дебата за приемането на Програма за намаляване риска от бедствия на община Пловдив за периода 2021-2025 г.

Край на обсъждането постави Николай Радев от "Автентична лява БСП", който отбеляза, че към програмата е трябвало да бъде приложен финансов план. И припомни култова реплика на Тодор Живков: "Нямаш ли пари, не можеш да управляваш", предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Йордан Василев още в началото поиска отлагане на точката с аргумент, че по същество сегашната програма е като стария документ и само са сменени датите. Настоя за съответните доработки по плана. Предложението беше отхвърлено от мнозинството.

Заместник-кметът Йордан Ставрев се опита да обясни, че Програмата е рамката, която дава възможност цялата единно-спасителна служба да работи. Отбеляза, че още през 2019 г. по негова инициатива са направени няколко работни срещи и три огледа на река Марица, посочи, че проблемите по реката са не само евентуални наводнения и има и други критични елементи. 

Споменаването на река Марица отприщи лавина от изказвания на съветници. 

"Има три големи язовира край Пловдив, ако стане нещо - минималната вълна ще е 6 метра. За това нямаме превенция! Пише: превенция - изграждане на партньорства ... бля, бля, бля! Марица има крещяща нужда от обследване и превенция", обясни Георги Величков. 

Има поръчка за проектиране на почистването на река Марица, заяви в отговор кметът Здравко Димитров.

"Господин председател, дами и господа, мисля, че говоря на български език. Има поръчка за проектиране. Що се отнася до дръвчетата – саморасляците – няма законово основание нито едно дърво да остане в реката. Обичам птичките, ама хората са ми по-мили. По цялото протежение на Марица има много дървета, където могат да кацат и да почиват. И аз съм учил ботаника, биология" - разгорещи се Димитров. 

Съветникът Слави Георгиев не пропусна да отбележи новия заряд у кмета и иронично го поздрави за мелодраматизма и патоса. После напълно сериозно попита защо от година и половина се говори за почистването на дърветата в коритото на реката и защо ОП "Градини и паркове" не са се заели с това. "По две дървета да бяха махали, за година и половина щяха да изчистят всички", отбеляза още той. 

Подробности гледайте в прикаченото видео!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (1)

Още по темата (127):
21.04.2024 Почистиха нерегламентирано сметище край Марица
11.04.2024 Истина е! Започва разчистването на джунглата в Марица
10.04.2024 Започва разчистването на джунглата от река Марица
18.03.2024 Кметът: Договорът за почистването на река Марица е пред финал
05.10.2023 Марица жабуняса
21.09.2023 Пловдивчани не са забравили ужаса от 2005 г., възможен е и сега
Още новини от Новини от Пловдив:
Шофьори не вярват на очите си какво виждат на булевард в Пловдив
Бивш кмет на район "Южен" поведе листата на "Синя България" в Пло...
Камера засне най-безумното ПТП в Пловдив, по чудо няма загинали и...
Тежко ПТП на кръстовището в Пловдив, на което преди 6 месеца заги...
В Пловдив арестуваха продавачка на сергия
Лекари се борят в Пловдив за живота на блъснатото момиче


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).