Кметът: Много е лесно отстрани да питаш "Къде ми е мостът, къде ми е подлезът, къде ми е булевардът?"

Автор: Мариана Панчева
Коментари (26)
17:41 / 30.01.2019
16938
"Оценката на пловдивчани ще получим на изборите."

Това заяви кметът Иван Тотев по време на продължелите почти 3 часа дебати преди гласуването на бюджета за 2019-та година, предаде репортер на Plovdiv24.bg. "Това е бюджетът с най-големи стойности през последните 7-8 години. През 2011-та година община Пловдив беше с 86 000 000 местни приходи, в момента са близо 170 000 000 лева. Градът се развива - факт. От 2012-та година нямаме увеличение на данъците, през 2015-та дори намалихме данъка на автомобилите. И без значение кой е кметът, през следващата година бюджетът сигурно ще е още по-голям."

Дразнещо е, когато отношението към безспорните успехи е пренебрежително, обърна се към съветниците в залата градоначалникът. Така например програмата за отчуждаване на имоти на Общината е безпрецедентна; през миналата година Пловдив е бил големият отличник на министерството на финансите - за първото тримесечие градът е оглавил класацията по финансови показатели на общините, следващите тримесечия е бил в първата тройка, изтъкна Тотев. "Положили сме усилие и това, което се направи в последните години, в предишните мандати не е правено. Дали е можело повече? Винаги може повече. А тази година сменяме фокуса на формиране на бюджета, залагайки на принципа на приемственост за важните и общозначими проекти", поясни той.

"Много е лесно, когато си отстрани, не управляваш и не си под напрежение да казваш: "Къде ми е този мост, къде ми е този подлез, къде ми е този булевард?". Много е лесно да сложиш розовите очила и да кажеш – искам един мост. Но да ги изпълниш – това вече е друга бира", обърна се към опозицията Тотев. "За всички тези проекти не бе сложена и една буквичка, нито едно листче не бе написано. Как се прави мост на Марица при положение, че няма нищо. Това са сложни проекти, по тях се работи, напреднали са, на някои със сигурност ще отрежа лентата, други ще останат за някой друг и няма значение кой, ние сме един град, който ще продължи дълго след нас. Факт е, че вдигнахме много високо летвата. Постигнатото през тези години е огромен успех."

"Нашият бюджет е недостатъчен. Нашите бюджети са по-малки от нашите мечти. Ние имаме мечти, работим, проектираме, подготвяме се и когато стигнем до финансирането, то тогава няма как да се критикуваме кое е по-важно. Не може да сложим розовите очила и да видим връзката между "Южен" и "Тракия", но като не сложим едното розово стъкло -  да стане малко по-синкаво. Тази връзка струва 50 000 000, трябва да вземем решение откъде да вземем парите. Много ни се иска, но гледаме реално – нито веднъж през този мандат не дойдох да кажа "Нека да вдигнем данъците, за да финансираме това и това" или "Дайте да изтеглим един дълг, който да удари следващия кмет", коментира Тотев. "Бюджетът ни не стига за мечтите ни – не стига нито за мостове, нито за надлези. Това е истината. Бюджетът е според възможностите ни, но нашите проекти са свръх възможностите ни".

За политиката на приемственост, за големите проекти, за новия мост на река "Марица", за проекта Модър - Царевец, за реконструкцията на Голямоконарско шосе, за площад "Централен", за стадион "Пловдив", за бул. "Северен", за Голямата базилика, която трябва да е готова на 26 септември, за ремонта на хълм Бунарджика, за Галерията на ул. "Гладстон" и тази в помещенията на бившия Детмаг, за Зоопарка, за многоетажните паркинги и още, и още - Иван Тотев даде подробно и емоционално разяснение. Вижте пълния видеозапис.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (26)

Още по темата (35):
16.12.2019 Бомба! Правителството разпределило 3 милиарда, за Пловдив нито лев!
05.12.2019 Владислав Горанов пред Plovdiv24.bg: Община Пловдив е финансов отличник
04.12.2019 Още една лъжа на Зико лъсна! МФ: Пловдив е в Топ 10 на общините с най-добри финансови показатели
16.10.2019 Тотев: Каква дупка в бюджета? Пловдив е в прекрасно финансово състояние
01.08.2019 Важни решения на ОбС Пловдив
01.08.2019 Съветниците не приеха точката за бюджета! Кметът: Това е демокрацията
Още новини от Новини от Пловдив:
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Родни ученици, единият от Пловдив, с пълен комплект медали на меж...
Работник в голяма фабрика в Пловдив заплашен с уволнение, бил чле...
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).