Класно дуо от САЩ закрива Камерния фестивал

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:14 / 19.06.2015
1422
Сонатният концерт на знаменитото дуо от САЩ Мардиросян – Филипс е празничният венец за последната вечер на 51–ия Международен фестивал на камерната музика. Пловдив, 20 юни, 20 часа, Етнографски музей: честта за финалните акорди заслужено се пада на Кеворк Мардиросян (цигулка) и Лий Филипс (пиано), всеки от които и поотделно,  и в различни години, е бил гост на емблематичния за града на тепетата музикален форум. 

Сега този дългогодишен и от висока класа музикален тандем, покорявал не една и две световни сцени, ще превземе фестивалния подиум и пловдивската публика със сонати на Йоханес Брамс, Клод Дебюси и Цезар Франк.

Кеворк Мардиросян е концертмайстор на Пловдивската филхармония от 1980 до 1988 година след вече богата концертна дейност като солист и камерен изпълнител у нас, в бившия Съветски съюз и страните от Източна Европа.  Впоследствие развива впечатляваща солова кариера в Англия, Уелс, Италия и САЩ, в това число и дебюти в Лондон и "Карнеги хол" в Ню Йорк през 1992 г. Участвал е в десетки престижни международни музикални форуми в Европа, Азия и Америка. 

Вече в САЩ, като преподавател  в Университета на Централен Арканзас, става съосновател на клавирно трио – Kapelle Trio, съвместно с пианиста Лий Филипс и виолончелистката Фелис Фарел. От 1995 до 2008 година е професор по цигулка и ръководител на катедра "Струнни инструменти“ в Колежа по музика и драма в Университета на щата Луизиана, САЩ. 

Там той е дал успешен начален старт на десетки млади български музиканти, специализирали в неговия клас. Професорът редовно провежда майсторски класове в най-реномираните училища и университети в Европа, Азия и САЩ.

Майсторски класове и курсове е провеждал и Лий Филипс (пиано) в консерваториите и университетите в Гранада, в Мурсия и Кадис, Испания, както и в Шанхай и Гуанджоу, Китай. Преди това е защитил докторска дисертация, специализирал е при Ерик Хайдсик в Париж и Джон Огдън в Лондон. 

Пианистът е съосновател (заедно с Кеворк Мардиросян и Фелис Фарел) на клавирно трио – Kapelle Trio, съосновател е и на фестивала за камерна музика "Хебър Спрингс". Лий Филипс е осъществил записи с изпълнения на живо от концерт на Kapelle Trio в София (изд. "Гега ню“), както и записи на цялото творчество на Бах за виолончело и пиано, съвместно с челистката Фелис Фарел (изд. "Тримбъл продъкшънс“). Скоро предстои да бъдат издадени документални изпълнения на живо на трите цигулкови сонати от Й. Брамс, съвместно с неговия дългогодишен партньор на сцената – цигуларя пловдивчанин Кеворк Мардиросян.

На заключителния за 51-то издание на МФКМ концерт ще бъде отбелязана 60-годишнината на маестро Мардиросян.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Кръщават алея в Пловдив на името на Милчо Левиев
Горан Благоев: Николай Пловдивски в един момент може да каже "Гла...
РЗИ: Семейство от Пловдив е с коклюш
Прокуратурата проверява шофьорче, карало със 170 км/ч по Асеновгр...
Още едно бижу заблестя в Пловдив
Пловдивската журналистика осиротя! Загубихме голямо име


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).