Кастрят булеварди и подлези от инфраструктурната програма на Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (8)
10:14 / 25.06.2010
4635
Славчо Атанасов привиква общинските финансисти, заместника си Петко Атанасов и директора на капиталното строителство инж. Тошо Пашов, за да умуват какво от тазгодишната инфраструктурна програма ще се окастри.

"Оказва се мисия невъзможна, голяма част от реализацията й е обвързана с 15-те милиона от сделката със софийския боклук, които стават все по-виртуални поради отказа на правителството да изпълни поетите към Пловдив задължения", коментира кметът пред репортер на Plovdiv24.bg.

От общо договорените с правителството 26,5 млн. лв., оформени и с решение на Министерския съвет на заседанието му от 7 октомври м. г. /Вижте галерията/, пристигнаха само предвидените за 2009-а 800 хил. лв. като първи транш за почистването на Марица. За тази години са разписани 15 млн. лв., а за 2011-а - 10,7 млн. лв.

Мъчителни преговори с правителството миналото лято проведе излъчена от всички политически сили специална комисия, която максимално се опита да защити интереса на пловдивчани. Беше преценявано кои са най-важните инфраструктурни обекти за града, пресмятано и защитавано лев по лев от очакваните милиони за какво да отиде. И Дани Каназирева от ГЕРБ, и Николай Радев от БСП, и Спас Гърневски от ДСБ, и Тодор Христев, представляващ тогава "Атака" и другите общински избраници начело с председателя Илко Илиев след много спорове подредиха с пълен консенсус приоритетите и ги отстояха пред правителството. 

Решението за приемането на боклука беше взето мъчително. Панаирната палата, където тогава се провеждаха общинските сесии, беше обсадена от протестиращи граждани с маски на лицата. Залата вътре беше претъпкана, така че нямаше и игла къде да падне. Съветниците поеха кръста и решиха да спасят България от неудобната ситуация да плаща по 50 хиляди евро на ден заради столичните бали, като едновременно с това разчитаха, че скромните 26,5 млн. лева, които ще получат срещу това, ще бъдат мощна антикризисна мярка за общинската икономика. Против гласуваха само Николай Караиванов, тогава все още лидер на СДС, и Добромир Трифонов от Коалиция за Пловдив.

Тази година трябваше да бъде довършено почистването на "Марица", да бъдат разширени крайречните буливарди - работата по "Марица-юг" дори започна преди дни, да стартира най-сетне предвиденото още от парите с предишната порция боклук строителства на пътен възел "Модър-Царевец", да се погасят задълженията към строителите, ремонтирали детските градини и ясли, да се изплати голямата по обем свършена работа по реконструкцията на Синдикалния дом - бъдещата пловдивска опера.

"Абсурдно е да съдя собственото си правителство, че не си изпълнява договора - не съм такъв човек. Джентълменски си изгълтах жабетата с всичките хули около приемането на боклука, не очаквах от Бойко Борисов неджентълменска позиция. Пловдивчани не заслужават отношение, продиктувано от това дали централната власт харесва или не харесва техния кмет", коментира Атанасов.  

Макар и с твърде крехко мнозинство, съветниците приеха декларация, с която настояват Дянков да подаде оставка заради "геноцида" спрямо Пловдив, но неизвестно е дали някой предполага, че на финансовия министър му пука от изгарящите пловдивските общински съветници страсти.

Виж коментарите (8)

Още по темата (152):
28.11.2013 Остри дебати на днешната сесия на ОбС Пловдив
30.11.2012 Бойко: Благодарим на Пловдив, че помогна на София, когато Станишев правеше умишлени проблеми!
28.11.2012 Пловдив получи последните 8.4 млн. лв. от приемането на софийския
боклук
28.11.2012 Днес получаваме последните милиони от софийския боклук
26.11.2012 В сряда получаваме последните 8.4 млн.лв. от софийския боклук
13.11.2012 Пловдив получава и последните 11 милиона лева за софийския боклук!
Още новини от Новини от Пловдив:
Гребната база в Пловдив непочистена след Световното по риболов
Пловдивският Лаута се превърна в арена на битки от Античността и ...
Много скръбна вест за Пловдив
Какво не знаем за Четвъртък пазара и защо се нарича точно така
Пловдивски съветници бранят Панагюрското златно съкровище, не го ...
Автобуси тръгват по "Модър-Царевец", условието е 20 млн. лева


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).