Кариерното ориентиране влезе и в социалните домове на Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:23 / 23.07.2015
1842
На 21 и 23 юли 2015 г. учениците от Центъра за настаняване от семеен тип "Тракия-1" и "Тракия-2" и от Социален учебно-професионален център "Св. Георги" в Пловдив проведоха Форум "3 S кариерно ориентиране и консултиране" с Хлебна къща - Пловдив.

Събитието се организира съвместно с Центъра за кариерно ориентиране - Пловдив, създаден по проекта на Министерството на образованието и науката "Система за кариерно ориентиране в училищното образование". 

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

С помощта на метода 3 S (от английски език Sifting-Shaping-Sharing - "Пресявам-Оформям-Споделям") на учениците се даде възможност чрез фазите на приготвяне на хляб, да се предизвика въображението им. Децата се запознаха със силните си страни, уменията си, със собствените си интереси, уникалност и място в групата.

Координаторът на Хлебна къща - Пловдив, и кариерните консултанти от ЦКО-Пловдив, насърчаваха участниците спонтанно да импровизират и да нарисуват в брашно желания от тях личен жизнен проект и кариерен път на развитие, който след това да материализират във формата на хляб.

Учениците бяха стимулирани смело да създават и споделят идеи за бъдещето си, а индивидуалните рисунки оформиха интригуваща обща картина, която ги подтикна към размисли за взаимовръзката ни в обществото и важността на всяка професия, която допринася както за личното развитие, така и за общото благо. 

При оформянето на хлябовете и споделянето им децата разсъждаваха по най-важните въпроси - ценностите и мисията на тяхната бъдеща кариера.

Чрез участието си във Форум "3 S кариерно ориентиране и консултиране" учениците научиха повече за своите нагласи, характер, възможности и потребности от професионално развитие. Осъзнаха ограниченията и стереотипите, които отнемат от личната им сила и ги възпрепятстват в постигането на целите им. 

Така отговорите на въпросите "защо", "какво", "как" и "къде" искат да работят и да се развиват станаха много по-лесни.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
От ЕВН са изпратили заявление за нови цени на парното в Пловдив
"Мис България - Пловдив" 2024 е свикнала с нощните смени, работи ...
Руснака е в тежко състояние, опериран е по спешност в Пловдив
Майката на оцелялата от катастрофата на "Руски": Стана чудo!
Обилни валежи в Пловдив за сряда
Костадинов: За Пловдив нашата цел са 3 мандата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).