"Капана" светва за всяко родено пловдивско бебе

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:33 / 15.11.2018
5723
Сдружение "Изкуство днес“ представя едно от най-ярките имена на съвременната художествена сцена – италианския художник Алберто Гарути, с проекта "На родените днес“. Той стартира утре от 17:30 часа с пресконференция в присъствието на автора на пресечката на ул. "Христо Дюкмеджиев“ и ул. "Йоаким Груев“, последваща от официално откриване на проекта от 18:00 часа отново в кв. Капана.

Проектът осъществява връзка с градското пространство, обръщайки се пряко към жителите на града. От този петък в 18:00 часа, когато церемониално "Капана" ще светне за първото бебе, в продължение на цяла година, уличното осветление на квартала ще започне да пулсира всеки път, когато се роди дете. Светлините са свързани с родилните отделения на 4-те най-популярни и посещавани пловдивски болници – УСБАЛАГ "Селена“, УМБАЛ "Св. Георги“, УМБАЛ "Пловдив“ и клиника "Торакс“.

Отделенията са оборудвани с бутон, който ще бъде натискан от член на екипа при всяко раждане. Бутонът ще бъде натиснат за първи път в отделението на най-голямата специализирана АГ болница в града и Южна България – УСБАЛАГ "Селена“. На земята, в близост до лампите на Капаня, е монтирана каменна плоча, на която всеки може да прочете повече за проекта и неговата цел, а именно да събуди у гражданите емпатия, щастие и чувство за принадлежност.

Проектът се реализира за изложбата Metaphorai, 24-то издание на Седмица на съвременното изкуство с куратори: Катя Ангелова и Алесандра Поджанти. Той е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и се осъществява с подкрепата на Fondazione Shapdiz и АДД България.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).