Каназирева настоява за намаляване на такса "смет"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:11 / 17.11.2014
3307
Председателят на ППГОС "Обединение за Пловдив" Дани Каназирева настоява за намаляване на такса "смет" за 2015 г. на територията на община Пловдив. През миналата седмица предложението беше внесено в Общинския съвет, за да бъде публикувано в интернет страницата на общината, а след това да се гласува на сесия.

Съгласно Закона за местните данъци и такси от 1 януари 2015 г. такса смет трябва да се начислява според количеството отпадъци, а не според данъчната оценка на имота. 

"До този момент община Пловдив няма никаква готовност да приложи новата методика за облагането и да изпълни закона, както изискват европейските директиви и световната практика. Ако посоченият в закона срок не бъде отложен от новия парламент и администрацията продължава да облага населението по стария начин, ще последва лавина от съдебни искове срещу общината за отмяна на незаконосъобразно начислената такса "смет", предупреждава Каназирева.

Необходимо е докато промените станат факт, Общинският съвет да предприеме мерки за по - справедливото разпределяне на таксата. Тя предлага такса "смет" за жилищни и вилни имоти на граждани в регулационните граници на Пловдив да стане 1.00 на хиляда върху данъчните оценки, а за нежилищни имоти на предприятия - 4.00 на хиляда върху отчетната стойност на имоти. 

Това се отнася и за фирми на еднолични търговци, неподали декларации по чл. 19, ал. 1 и 2 от Наредбата за определянето и администрирането на местните данъци и цени на услуги. Сега гражданите плащат 1,5 промила, а юридическите лица - 5,3.

В приетата за тази година план сметка за чистотата размерите на таксата не съответстват на действителните разходи на общината по предоставяне на услугата. Определянето на таксата е порочно, тъй като не е обосновано с фактическите разходи, а облагането на бизнеса е дискриминационно, силно завишено и несправедливо.

Не се отчита спецификата на производството или дейността, която се развива в обекта. Например, един ресторант или застрахователен офис произвеждат различни количества отпадъци, но при сегашното облагане офисът, който дори не изхвърля хартия, може да плати в пъти по-голяма такса в сравнение със заведението, посочва в мотивите Каназирева.

Успоредно с намаляването на такса "смет" Каназирева предлага Общинският съвет да задължи кмета да представи пълен отчет, от който хората да се информират за какво се изразходва златният бюджет от 29 - 30 млн. лв., които всяка година се предвиждат в план-сметката за чистота. 

Каназирева настоява кметът да представи точни данни за броя и вместимостта на съдовете за смет и колко често те се почистват, графика на машинното и ръчното миене и метене в шестте района, маршрутите, разстояния в километри и разходи за транспорта, площта, която се поддържа, а също така размера на издръжката на депото в Цалапица и завода в Шишманци.

Пловдивчани нямат яснота за какви услуги плащат таксата и са в правото да получат подробна информация, коментира Каназирева, а освен това безспорен факт е, че темата за "боклуците" е забулен в мистерия от години назад, като донор на милиони. 

Виж коментарите (0)

Още по темата (27):
20.06.2013 ВАС отхвърли жалбата на Фратев за план-сметката за чистотата в Пловдив
31.01.2011 Синдикат "Образование" с натиск спрямо кмета за данъците към училищата
28.01.2011 Синдикат "Образование": Училищата не трябва да плащат данък "сгради" и такса "смет", това е задължение на Общината
05.07.2010 Общината и бизнесът стигнаха до Върховния съд в сблъсъка за боклука
01.07.2010 Събираната такса смет - незаконосъобразна, реши съдът
07.06.2010 Ако осъдят такса смет, връщат ни пари
Още новини от Новини от Пловдив:
Борислав Инчев: Пловдив не трябва да бъде възприеман като част от...
870 души не знаят дали ще се събудят утре
Активисти от ГЕРБ обновиха пейките в много посещаван парк в "Запа...
Читател: Пловдивският зоопарк се премести на Пазарджишко шосе
Жители на Съединение към Цвета Караянчева: "Време е отново ГЕРБ д...
Брутално задръстване на АМ "Тракия" към Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).