Каназирева иска референдум за изборна реформа наесен

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:12 / 04.03.2015
3490
Да дадем възможност на парламентарните партии да спазят обещанието си за премахване или намаляване на държавното финансиране. Към това призова Дани Каназирева:

Ние подкрепяме предложението на президента за провеждане на Национален референдум за изборна реформа заедно с изборите за кметове и общински съветници. "Съюз за Пловдив" има последователна позиция "За" мажоритарен избор поне на част от депутатите, "За" въвеждане на задължителен вот и "За" осигуряване на възможност на всички български граждани по света да гласуват по интернет.

Призоваваме президента и парламентарните политически сили да подкрепят нашето предложение и към тези три въпроса да добавим и най-чувствителната тема за българите - да има или да няма държавни субсидии за партиите. Имаме само три мотива, за да предложим това:

1. Не е справедливо

Политиката е работа за утвърдени хора с професии, които искат да допринесат за разрешаването на проблемите пред обществото ни. Политиката не трябва да бъде доходоносно занимание за цинични сметкаджии, чиято цел е да живеят от партийната субсидия.

Партиите нямат нужда от тези пари и имаме доказателства за това - предизборните кампании се превръщат в грозни благотворителни паради, в които с част от субсидията купуват подаръци на избирателите, а с друга част от субсидията плащат на медиите, за да излъчват тези жалки сцени.

2. Това са огромни пари

Българското общество не е толкова богато, за да плаща по близо 36 милиона лева всяка година на партиите, които са преминали прага от 1 % на парламентарни избори. За целия мандат на Народното събрание българските данъкоплатци ще бъдат лишени от 142 милиона лева, които няма да отидат за здравеопазване или образование, а в партийните каси.

Това са сумите след т.нар. "намаление" на субсидиите - от 12 на 11 лева на един получен глас. В Германия тази субсидия е под 1 евро на глас и то с ограничение за максималния брой. В Гърция също бе намалена и е под 1 евро, а в утвърдена демокрация като Англия изобщо няма такова финансиране.

3. Субсидиите не намаляват корупцията

Единственото оправдание за съществуването на субсидиите за партиите е очакването, че централите така ще покриват разходите по дейността си и няма да са зависими от даренията на бизнес кръгове. Всички живеем в България и виждаме, че това е илюзия. Пред очите ни се пазаруват не само отделни депутати, но и отделни партии. Виждаме управления, които са зависими само от един бизнес кръг. Решението на този проблем се нарича спазване на законите и работещи институции, а не още и още субсидии.

С тези три мотива призоваваме въпросът за субсидиите да бъде включен в референдума и призоваваме всички български граждани да гласуват за отмяната им или за драстичното им намаляване. Българското общество има нужда от ясен сигнал за съпричастност и справедливост - високите партийни субсидии не са честни и не са справедливи спрямо хората.

Призоваваме всички партии от Народното събрание да си спомнят какво обещаваха на своите избиратели преди изборите - всички се ангажираха или с премахване, или с драстично намаляване на субсидиите. Всички обаче забравиха това на мига, в който прекрачиха прага на парламента. Време е да им дадем възможност да спазят обещанието си.

"Съюз за Пловдив" изпрати още преди година и половина конкретни предложения за промяна в Изборния кодекс, които включват задължително гласуване; провеждането на изборите в работен ден; изискването за уседналост да важи и за канидатите, а не да се спускат парашутисти от София из цяла България; кандидатите да се издигат само в един район; инициативните комитет да могат да издигат и листи с кандидати, а не само по един независим кандидат; преференции без праг; забрана за гласуване на хората с двойно гражданство; постоянно действаща изборна администрация. 


Виж коментарите (0)

Още по темата (892):
10.05.2023 Пепа Деведжиева: Разкритията на Чингарова са след дъжд качулка
09.05.2023 Предсeдателят на РИК-Пловдив за думите на Чингарова: Не трябва да се допускат подобни внушения
09.05.2023 Бивш председател на ОИК: Твърденията на Чингарова са абсурдни
09.05.2023 Районна прокуратура Пловдив се самосезира, започва проверка
09.05.2023 Освободен зам.-кмет на "Централен" разбуни духовете с обвинения за фалшифицирани избори в Пловдив
15.10.2019 Мирно и кротко: Последната сесия на ОбС Пловдив свърши за 20 минути
Още новини от Новини от Пловдив:
В Пловдив водят тримата, измамили жени с над 30 000 лева
Пловдив почернява от полиция
Вход свободен в Музея на авиацията за Деня на храбростта
Професорка осъди УХТ за дискриминация
Кои легенди от музикалната индустрия пристигат в Пловдив и тази г...
Ръст на населението в Пловдив и областта


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).