Каназирева: Надявам се хората да осъзнаят ролята на Общинския съвет

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:25 / 27.04.2015
2911
Политическите мнозинства в Общинския съвет се създават на безпринципна основа, след пазарлъци между определени съветници, в името на теснопартийни, лобистки и лични интереси. Често тези интереси са в пълно противоречие с нагласите на гражданите и гилдиите. 

Един от примерите на това коалиционно поведение е грозният сценарий, който се разигра на последната сесия по повод на галерията на ул. "Гладстон", коментира лидерът на ПП "Съюз за Пловдив" и общински съветник  Дани Каназирева

През последните три мандата Пловдив се управлява от коалиции, сформирани от корпоративни подбуди и много често - в ущърб на обществения интерес. Ето още няколко примера:

1. Най- голяма щета е причинена на Пловдив със създаването на публично-частно партньорство под формата на "Пълдин туринвест" с цел приватизация на Панаира.

2. Корпоративно мнозинство в Общинския съвет хързулна Марково тепе за жълти стотинки така, че на това емблематично място да се появи банална сграда без грам зеленина. 

3. В продължение на няколко мандата коалиции в Общинския съвет позлатяват комуналните услуги. В последните десетина години бюджетът за дейностите, свързани с отпадъци, трайно е закован около 30 млн. лева.

4. Мнозинствата в Общинския съвет спазариха Пешеходния мост на концесия за 35 години и днес сме принудени да гледаме нелепото и грозно съоръжение отгоре, наричано "влак".

5. До ден днешен се повтаря една и съща практика - разпродажба на стотици декари, често на безценица. Пороят от сделки, без които не минава нито една сесия, превръща Общинският съвет в своеобразна агенция за недвижими имоти, която върти алъш-вериш при 4-5 млн. лева годишен оборот. Парите от продажбите потъват в бюджета, без да има осезаема полза за града. 

6. Увеличение на местните данъци, такси, тротоарното право и наемите също става след совалки и пазарлъци в коалицията. За разменна монета служат постове и лобистка подкрепа за едно или друго предложение на коалиционните партньори. 

Показателно е, че през последните 15 години в коалиционните партньорства неизменно присъства ДПС, посочва Каназирева. 
 
Според съветничката хората погрешно ниглижират ролята на Общинския съвет. Разпространена е заблудата, че по-важно е да изберем кмет, а кой ще влезе в Общинския съвет не е от особено значение.

Поради това мислене обикновено на всички избори се пускат повече бюлетини за кмет, отколкото за съветници. 

Добре е да се знае, че именно Общинският съвет се явява основен орган, който определя правилата в една община и контролира действията на кмета и неговата администрация. 

Общинският съвет може да сложи край на партийните безобразия, ако се промени моделът на избор в посока мажоритарност. Тогава всеки от съветниците ще носи персонална отговорност за взетите решения, вместо да се крие зад колективен вот и коалиционни пазарлъци, каквато порочна практика съществува. 
 
"Силно се надявам хората да осъзнаят ролята на Общинския съвет като институция, призвана да решава проблемите на хората, а не да ги създава", коментира Каназирева.

Виж коментарите (0)

Още по темата (892):
10.05.2023 Пепа Деведжиева: Разкритията на Чингарова са след дъжд качулка
09.05.2023 Предсeдателят на РИК-Пловдив за думите на Чингарова: Не трябва да се допускат подобни внушения
09.05.2023 Бивш председател на ОИК: Твърденията на Чингарова са абсурдни
09.05.2023 Районна прокуратура Пловдив се самосезира, започва проверка
09.05.2023 Освободен зам.-кмет на "Централен" разбуни духовете с обвинения за фалшифицирани избори в Пловдив
15.10.2019 Мирно и кротко: Последната сесия на ОбС Пловдив свърши за 20 минути
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).