Камион от бъдещето произвеждат в Пловдив, минава 120 км за 4 лева

Автор: Георги Василев
Коментари (1)
15:39 / 15.01.2020
33652
Най-голямата българска фирма за производство на кари разработва електрически камиони с превъзходни характеристики, които ще се произвеждат изцяло в града под тепетата, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

От "Балканкар Рекорд“ АД са заделили над 165 хиляди лева за разработката, като Изпълнителната агенция за насърчаване на малкия и средния бизнес ще подпомогне проекта с близо 250 хиляди лева, които ще бъдат предоставени чрез Националния инвестиционен фонд. Прототипите на два електрически камиона трябва да са готови до средата на 2021 година.

Сред основните акценти в проекта са екологичността – производство на много тихи машини с 0% емисии на въглероден диоксид. Камионите ще могат да изминават между 75 и 120 км, както и да работят 8 часа с едно зареждана на батерията, което ще струва около 4 лева. Камионите ще могат да работят в 3 режима - лек, среден и форсиран и да развиват до 45км/ч.

Според проекта, максималната маса на товара ще бъде между 1600 и 1700 килограма. Предвижда се в бъдеще камионите да могат да се движат и по републиканската пътна мрежа. Машините трябва да могат да се преобразуват и да извършват различни функции – например от снегорин да стане цистерна.

Приложенията също са многобройни, като освен в индустрията включват работа в паркове, училища, болници, пристанища, курорти и други. Специално за работа в горската промишленост се предвиждат и офроуд електрически камиони.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
В Пловдив порязаха шофьора на камиона с 400 кг хероин
"Прослав" няма да е първият естествен резерват в Пловдив
Вече асфалтират улица "Петър Стоев"
В Пловдив водят тримата, измамили жени с над 30 000 лева
Пловдив почернява от полиция
Вход свободен в Музея на авиацията за Деня на храбростта


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).