Как работят соларните системи: Методи за затопляне на водата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:06 / 21.03.2016
11311
Слънчевите вакуумно-тръбни колектори абсорбират топлинната енергия на слънцето, като я използват за затопляне на вода. Използването на слънчева енергия ви дава пълна свобода и самостоятелност, защото е неизчерпаема и не се влияе от други фактори. Соларните системи значително спомагат за намаляването разходите за електрически ток и опазването на околната среда.

Прилагат се два основни принципа за загряване в този тип колектори: пряко и непряко загряване.

Прякото загряване се основава на директен топлообмен в система от вакуумни тръби, изработени от специално боросиликатно стъкло и бойлери с изключителни изолационни свойства. Външната тръба е прозрачна и позволява безпроблемно преминаване на слънчевите лъчи с минимално отразяване, а вътрешната тръба играе ролята на абсорбер със специално селективно покритие. Двете тръби са слепени и между тях е създаден вакуум, който осигурява високи изолационни свойства. Когато слънчевият колектор е изложен на слънце, слънчевата радиация, която пада върху тръбите, прониква през стъклото, абсорбира се от черната повърхност и течността в тръбите се загрява и предава енергията на водата. При тези модели слънчеви системи соларният колектор и водосъдържателят са свързани в едно цяло, като върху водосъдържателя е монтиран спомагателен разширителен съд, през който системата се пълни с вода. Термосифонните системи използват явлението на естествената конвекция. При загряване на водата плътността й се понижава и тя се качва нагоре от вакуумните тръби към водосъдържателя.

Междувременно, студената вода в него отива надолу по стъклените тръби заради по-голямата си плътност. Горещата вода циркулира непрекъснато, докато нейната температура не се изравни с тази на водата във вакуумната тръба.

Монтирането на резервоара над колектора прави възможно възникването на явлението на термосифона. Слънчев колектор Nippon NPS 180 LUX е термосифонна соларна система идеална за домакинство от трима души.

Тези системи са надеждни, достъпни, с проста технология и относително евтини.

Непрякото загряване се основава на принципа на топлинната тръба. Вакуумните тръби при всеки слънчев колектор под налягане са от типа "heat pipe", които поглъщат ултравиолетовия и инфрачервения спектър на светлината и го превръщат в топлинна енергия не само в топлите ясни дни, но и през студено, дъждовно и облачно време. Работното тяло се състои от външна стъклена тръба и топлинна тръба пълна с бързо изпаряваща се течност, поставена в стъклената. Под действие на топлината, абсорбирана от повърхността на тръбата, флуидът се изпарява, влиза в кондензатора и отдава топлината си. След като е отдал топлината, флуидът се втечнява и се връща на дъното на топлинната тръбичка, където започва нов цикъл. Този метод за топлообмен работи и при зимни условия, тъй като работният флуид реагира при много по-ниска температура. На този принцип работи слънчев колектор Nippon PS 200 , който е оптимален вариант за четиричленно семейство.

Тази технология е изключително ефективна и икономически изгодна, поради високия коефициент на усвояване на слънчевата радиация и изключително ниските топлинни загуби.

Богата и разнообразна гама от соларни системи - както термосифонни, така и под налягане - можете да откриете на интернет платформата www.nippon.bg

Освен детайлна информация за всеки един продукт, придружена от подробно описание на техническите параметри, снимков материал и инструкции за експлоатация, онлайн платформата nippon.bg предоставя актуална информация за складовите наличности на предлаганите продукти във всеки един момент.

Платформата www.nippon.bg е резултат от съвместните усилия, желание и опит на екипа на компания Биттел. Високият стандарт, който поддържа компанията, е резултат от дългогодишното й развитие и изградените традиции в една иначе бързоразвиваща се бизнес среда.

Мисията на Биттел е да подобри и улесни ежедневието на клиентите благодарение на иновативните решения, които предлага в сферата на телекомуникациите, климатизацията и обзавеждането за дома и офиса.

Биттел е създател и собственик на марка Nippon.

Адрес: Пловдив, Тракия - Индустриална Зона
ул. "Нестор Абаджиев" № 13
тел: 032 270 024
GSM: 0897 806 008
e-mail: office@bittel-bg.com
www.bittel.bg
Работно време:
Понеделник - Петък: от 09:00 до 17:30 часа
Събота и Неделя: почивни дни


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).