ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
КЗП с години не е осъществявала превенция на несправедливи условия при бързите кредити и телекомите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:33 / 20.05.2021Коментари (0)1397
©
Договорите с общи условия на фирмите за бързи кредити и телекомуникационните оператори не са минавали на предварително одобрение от Комисията за защита на потребителите преди да бъдат прилагани от търговците в съответните сектори.

Това означава, че повече от шест години контролният орган не е изпълнявал задълженията си по Закона за защита на потребителите, според който трябва да анализира предоставените от търговците или от секторния регулатор общи условия и да ги одобри едва след като прецени, че те не съдържат неравноправни клаузи.

За отсъствието на превантивен контрол признава самата КЗП в отговор на изпратено до нея от неправителствената организация Национална асоциация за защита на потребителите (НАЗП) заявление за достъп до обществена информация относно всички постъпили за одобрение общи условия и последващи изменения по тях на търговци на финансови услугии и телекоми, както и за дадените по тях от КЗП правни становища.

Отговорът от ведомството с изтекъл преди повече от година състав на Комисията, гласи, че такава информация не може да бъде предоставена, тъй като "не е създадена от КЗП, не е обективирана върху материален носител и не се съдържа в документи и други материални носители на данни“.

В съответствие с действащата нормативна уредба общите условия трябва да минават през КЗП за одобрение, но видно от нейния отговор тя никога не е извършвала тази дейност в изпълнение на вменените и през 2014 г. функции за това.

Съгласно чл. 148 (3) от ЗЗП, когато в нормативен акт не е предвидено държавен орган да одобрява общите условия на договорите с потребители за финансови услуги и последващите изменения в тях, те се изпращат от търговеца до Комисията за защита на потребителите за одобрение.

Чл. 148 (2) пък гласи, че когато в нормативен акт е предвидено държавен орган да одобрява общите условия на договорите с потребители и последващите изменения в тях, те се изпращат на Комисията за защита на потребителите за становище за наличието на неравноправни клаузи. Държавният орган одобрява общите условия на договорите с потребители само ако Комисията за защита на потребителите одобри предоставените и общи условия и след като прецени, че те не съдържат неравноправни клаузи.

Целта на законодателя с въвеждането на тези текстове е да осигури ефективен предварителен контрол, който е от ключово значение за препятстване нарушаването на правата на потребителите чрез въвеждането на несправедливи уговорки в договорите за различен тип услуги.

Реалното осъществяване на такъв превантивен надзор значително би намалило проблемите и случаите, в които се налага да се търсят решения, когато вече са нанесени вреди на икономическите интереси на потребителите заради неравноправни клаузи, коментират от НАЗП.

Именно заради наличието на тези неравноправни клаузи през 2019 г. Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу България, след като установи, че държавата ни не дава достатъчна закрила на потребителите от наложени им неравноправни клаузи в отношенията им с банки, монополи и други подобни.

Тогава Съвета на ЕС задължи националните съдилища да следят служебно за неравноправни клаузи в потребителски договори при издаване на заповеди за изпълнение, напомнят от НАЗП. От там подчертават, че това не отменя задължението на КЗП по Закона за защита на потребителите да санкционира за наличие на неравноправни клаузи в общите условия на договорите с потребители и последващите изменения в тях.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: