КАТ: Продължава превозването на деца на задните седалки без колани

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (20)
13:21 / 19.03.2011
5271
"Целта на това преброяване беше да се убедите, че много от водачите продължават да превозват пътниците на задните седалки, без да настояват те да поставят обезопасителни колани", категоричен бе инспектор Ботьо Гергинов. На днешната инициатива на служители на сектор "Пътна полиция" съвместно с представители на медиите се извърши преброяване на пътници и водачи, използващи обезопасителни колани и детски седалки, предаде репортер на Plovdiv24.bg

Паралелно със служителите на пътна полиция, репортерът на Plovdiv24.bg, констатира, че за жалост продължава превозването на деца и пътници на задните седалки без обезопасителни колани.

След активния период на акцията "Коланите спасяват живот", който беше от 7 до 13 март, продължават проверките на сектор "Пътна полиция" във връзка с използването на обезопасителните колани не само от водачите и пътниците на предните седалки, но и от пътниците на задните седалки.

"Целта е да се намалят предпоставките при възникване на произшествия. Доказано е, че при възникване на ПТП, когато пътниците на задните седалки са поставили своите колани, процентът на травматизъм е с пъти по-малък", категоричен бе инспектор Гергинов. 

Той припомни, че инициативата се отнася и за превозването на деца в автомобили, които за целта трябва да бъдат поставени в съответните седалки и столчета с обезопасителни колани. 

"Нека приучаваме най-малките участници в движението към една култура на поведение, защото нека не забравяме, че след няколко години, същите тези деца ще бъдат шофьори", отправи апел към гражданите Гергинов. 

На проверката на органите на пътна полиция,проведена на разклона на Пазарджишко шосе, на около 6 км извън Пловдив, за 15 минути бяха спрени 6 автомобила, в които се возеха 7 деца. Четирима от малчуганите бяха поставени в предвидените за това седалки или столчета с поставени обезопасителни колани, а 3 от децата не. На водачите в нарушение бяха съставени глоби с фиш.

"Все още има рисково поведение и липса на отговорност от страна на водачите, превозвайки собствените си деца", със съжаление констатира инспектор Гергинов.

Журналистите присъстваха и на проверка на автомобил, на който водача беше без поставен обезопасителен колан. От органите на пътна полиция обаче не съставиха акт за нарушение на шофьора, защото се оказа, че той притежава медицински документ, който го освобождава от това.

Разгледайте приложената галерия!

Виж коментарите (20)

Още по темата (5):
16.03.2011 159 шофьори в областта са хванати без предпазни колани
11.03.2011 Направиха сайт за кампанията "Коланите спасяват живот!"
08.03.2011 Служители на КАТ ще раздават играчки на шофьорите с детски седалки в
колите
07.03.2011 Около 80% от водачите и пътниците в колите ползват предпазни колани
07.03.2011 Започва националната кампания "Коланите спасяват живот!"
Още новини от Новини от Пловдив:
Важно съобщение за желаещите да гласуват в западната част на Плов...
Нов инцидент в Пловдив!
Пускат движението по "Модър-Царевец" утре, затварят Бетонния мост...
Арестуваха четирима пловдивчани
Мъж нахлу със 17-сантиметров нож в хипермаркет в Пловдив
Доброволци преобразиха паркове в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).