Извадиха половин килограм тумор от яйчника на 8-годишна в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
20:53 / 25.10.2017
12156
Половин килограм тумор от яйчника на 8-годишна отстраниха в Университетската болница "Св. Георги" в Пловдив. Преди да го извадят, лекарите са източили около 2 литра течност от корема на детето. Интервенцията е продължила 2 часа. Образуванието се оказало доброкачествено. На момиченцето е извършена реконструктивна операция за запазване на яйчника и маточните тръби и то има всички шансове за потомство. Второкласничката се възстановява и скоро ще може да се върне в училище. 

"При малката пациентка са липсвали всякакви симптоми. Вероятно туморът се е развивал бавно в продължение на 2-3 г. Майката изведнъж забелязала в банята, че коремът на дъщеря й е подут и я завела при джипито. Проблемът бил открит с ехограф", коментира шефът на клиниката по детска хирургия проф. д-р Пенка Стефанова. В УМБАЛ "Св. Георги" детето било прието с диагноза за злокачествен тумор. След биопсията обаче семейството и медиците си отдъхнали. 

"Тревожното е, че през последните 2-3 г. рязко се увеличиха случаите на яйчникови кисти при децата. По-рано бяха рядкост, а вече имаме и бебета. Коварното е, че липсват оплаквания и образуванията се откриват късно, едва след като са достигнали големи размери", уточнява проф. Стефанова пред "24 часа". Според нея причините за туморите на яйчниците при момиченцата са комплексни - консумация на нездравословни храни, затлъстяване, липса на физическа активност.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).