Източната порта очарова не само италианци, но дори и пловдивчани

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
08:55 / 02.10.2009
5290
Източната порта предизвикала интереса дори на кмета на Рим Джани Алемано, с когото шефът на "Централен" Райна Петрова се срещна по време на италианската си визита наскоро. Тя беше там персонално поканена на симпозиум за културното наследство на някогашната световна империя.

"На открита сцена с огромни екрани в центъра на Вечния град представих Източната порта. Носех цветни материали. Показах им откъде тръгнахме - от бунището в подножието на Стария Пловдив, под което бяха затрупани световните археологически ценности. Разчистихме го с една акция, наречена "Сливи за смет". Италианците видяха как изглежда мястото и сега. Бяха очаровани от стореното. Имаше невероятен медиен интерес. До два-три месеца в Пловдив ще дойдат представители на италиански неправителствени организации, които разработват проекти, свързани с реставрацията на културно-историческите паметници. Идеята е да разработим съвместен българо-италиански проект за възстановянето на Източната порта", разказа Райна Петрова пред репортера на Plovdiv24.bg.

Фикс идея или не, но кметицата на Центъра яко се е впрегнала да направи възстановката на археологическата ценност реалност. "Дано, докато съм жива, да видя Източната порта в истинския й блясък", надява се тя, убедена, че може да се случи нещо по-добро дори от Античния театър.

През портата на древния Филипопол преди векове от Константинопол са се завръщали римските императори, стъпвайки върху най-широката по онова време тринайсетметрова улица, двойна спрямо всички останали. "Ценната археологическа находка трябва да се възроди", настоятелна е Петрова и стъпка по стъпка действа в тази посока.

След направеното преди близо година фотограматично заснемане на сто и петте фрагменти и детайли, съвсем скоро те бяха каталогизирани и подредени върху дървени скари, така че след това да се улесни реставрацията. Огромни кранове слизаха по специално направения път, повдигаха и подреждаха внушителните с размерите си колони.

"Детайлно трябва да бъдат заснети трийсет и пет от големите фрагменти. Двайсет хиляди лева вече са осигурени за целта. След това идва ред за проекта на самата реставрация, ще струва скромните петдесет хиляди, надявам се да се намерят, струва си. В два-три варианта трябва да бъде разработен този проект. Комисия специалисти от Националния център за реставрация на археологическите ценности ще одобри един от тях. Имаме ли добър проект, ще кандидатстваме за финансиране по европейски програми. Източната порта може да стане прекрасна, как няма
да успее?", оптимист е Райна Петрова.

Освен италианците, увлечени от идеята са и някои пловдивчави. Скоро живял години наред в чужбина господин се свързал с администрацията и пожелал да помогне с каквото може за Източната порта. Като дарение той ще финансира изработката на триизмерните проекти, които трябва да бъдат представени с останалата документация.


Виж коментарите (2)

Още по темата (52):
01.09.2023 Ето кога откриват Небет тепе и Източната порта
25.08.2023 Ексклузивно: Вдигнаха колонадата на Източната порта
31.05.2023 Работата по Източната порта е в напреднал етап
30.08.2022 Най-после! Направиха първа копка на Източната порта
21.07.2022 Парите за Източната порта и Небет тепе са налични
20.07.2022 Фирмата, която работи по "По крепостните стени на Филипопол", влиза в Източната порта
Още новини от Новини от Пловдив:
Тежко е състоянието на момченцето, което пострада при взрив на га...
255 жилищни, 3 административни и 102 други сгради са започнали да...
Дете е прието в болница в Пловдив с опасност за живота
Нагли циганчета стъжниха живота на пловдивчанка пред КАТ
Бивш общинар: Какво пречи Пловдив да е като Монпелие и да има без...
Пловдивчанка: Такива комплексари със спортни екипи и бръснати гла...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).